Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко познатият Северозапад

| обновено на 08.07.15 в 17:05
6
Снимка: Радио ВИДИН

В "Цветовете на Деня" по Радио ВИДИН ви разказваме за забележителностите на Северозападна България, включени в списъка на 50-те малко познати туристически обекти в страната. Инициативата е на Министерството на туризма и цели да насърчи вътрешния туризъм, така че повече българи да бъдат провокирани да пътуват и да опознават различни места в страната.

Три са обектите във Видинска област, включени в кампанията- двата исторически музея във Видин- "Кръстата казарма" и "Конака" и крепостта "Кастра Мартис" в град Кула. С какво е интересен историческият музей "Кръстата казарма" разказва пред Стефка Павлова уредникът Маргарита Радулова:

"Сградата е построена в 1801 до 1803 година, като е построена на мястото на стария сарай, градината на стария сарай, всъщност и първоначално е служела за конак на еничарите."


Сградата на исторически музей "Конака" също е емблематична за Видни, а по-възрастните видинчани я знаят като старата община, разказа Маргарита Радулова.

"Сградата е построена в края на XVIII век, като доста е изменила вида си през течение на годините. Първоначално е била едноетажна сграда, четири едноетажни постройки с проход във формата на кръст и с едно кулообразно помещение за наблюдателница."   


Символът на град Кула- крепостта "Кастра Мартис", също е един от 50-те малко познати туристически обекти в страната, включени в инициативата за насърчаване на вътрешния туризъм. За обекта и за интереса към него разказва Силвия Христова от читалище "Просвета" в града.

"Това е един късноантичен обект. Още унгарският пътешественик и археолог Феликс Каниц е изследвал тези места през 70-те години на XIX век, пръв е локализирал тук римската крепост "Кастра Мартис"."


От област Монтана в новите малко познати туристически обекти влизат Антична крепост Монтана, Слънчевата градина на град Вършец и Чипровци.

"Не се е скъпил Господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали." Този цицат от поетесата ни Дора Габе, е свързан с Вършец. Освен своите лековити извори, Вършец предлага много възможности за разходка и активен туризъм. Градът се намира в северните склонове на Западна Стара планина на около 400м. надморска височина по живописното течение на р.Ботуня. Заради лечебните свойства на минералната вода, уникалния микроклимат и красивата природа, Вършец е обявен за балнеолечебен и климатичен курорт от национално значение. Особена гордост за местните хора е Слънчевата градина.

Вършец"Ако не познавате града и се чудите откъде да започнете своята разходка първо трябва да видите Слънчевата градина. Нарича се така заради алеите под формата на слънчеви лъчи и се е превърнала в емблема на самия курорт. Тя се слива с градския парк, който е втори по големина след Борисовата градина"
, каза пред Любо Андреев Даниела Лилова, експерт "Туризъм" в община Вършец.

В Слънчевата градина има и много катерушки за децата, както и пейки за отдих на туристите. Тук могат да се видят и редките видове дървета- секвоя гигантея, гинко билоба, кедър, магнолия, филодендрон. Не случайно мотото на Вършец си остава "Вършец- град на здравето", както и това, че вършечани посрещат гости, а изпращат приятели, категорична е Даниела Лилова.

Чипровци е разположен в планински район, в полите на Западна Стара планина почти на границата със Сърбия. Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. Освен с килимарството, селището е известно и с рудодобива по тези земи- залежите са от мед, олово, злато, сребро и желязо. Анюта Каменова-Борин е директор на Историческия музей в града. Тя участва във филма, който ще представя Чипровци като туристическа дестинация.

"Надявам се, че ще се засили интересът към историята на Чипровци като дестинация и най- вече към чипровския килим. По принцип посетителите се интересуват от историята на Чипровци, защото тя е нещо, което не се среща навсякъде. Защото не навсякъде има примерно 17 благороднически фамилии с гербове в България. В училище се учи за чипровското въстание, за чипровските дейци- за Петър Парчевич, за първата история на България, написана от Петър Богдан 100 години преди Паисиевата, макар да не е намерила такова широко разпространение, защото е била на латински", разказа Анюта Каменова-Борин, директор на Историческия музей в Чипровци.

Чипровски килимиПосетителите в музея са се увеличи с около 100 на месец. За последния месец експозициите са разгледали 444 души или средно около 100 на седмица. Чуждите туристи се интересуват и се впечатляват от килимите и от златарската школа.  

Античната крепост в Монтана е паметник на културата от национално значение. Тя е любимо място за разходки и посещения на гражданите и гостите на града. Избрана е за архитектурен символ на Монтана.

Крепостта е построена от римляните през 3-5 век след Христа на няколко етапа. Първо е създаден военният лагер на хълм а Калето. След това около него възниква селището, което впоследствие става важен административен, културен, стопански център на целия регион. Територията му е приблизително от Стара планина до река Дунав.

"Гарнизонът на хълма е охранявал цялата административна територия. В средата на 3 век в резултат на галските нашествия, от които силно страда градът и района, започва изграждането на тази крепост, която впоследствие със засилването на варварските нашествия през следващите векове е достроявана. Крепостта е използвана до 6-7 век, когато в резултат на новата вълна нашествия градът и самата крепост за разрушени. В крепостта тогава се настанява славянско население, което изгражда свое селище. И от 7-8 век влизаме в нова епоха- ранното средновековие", каза Светла Стойкова, директор на Историческия музей.

Дълги векове след като римляните са напуснали района крепостта продължава да съществува като "развалините над селището".

През 2007 година беше благоустроена северозападната част на крепостта с високата кула. През 2013-2014 година беше извършено и благоустрояване на югоизточната част на крепостта. Сега е място за снимки и разходки на хора на различни възрасти и по всяко време на деня.

Беседа за историята на Античната крепост в Монтана очаква организираните групи посетители. Всеки, който отиде да разгледа мястото може да се потопи в миналото на селището сред останките на крепостта.

Обиколката ни продължава във Врачанско. Ще посетим Етнографския комплекс във Враца и пещерния манастир "Св. Иван Пусти".

За Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански" към Регионалния исторически музей- Враца и интересът към него след началото на инициативата на Министерството на туризма разказа пред сътрудника ни Жоро Александров Недка Димитрова, завеждащ отдел "Етнография" в комплекса.

Етнографски комплекс- Враца"Етнографско-възрожденският комплекс е открит през 1987 година. В комплекса влизат една централна сграда- това е сграда на бившо старо училище, едно от първите училища, които са построени тук в град Враца от 1840 година. Сградата е превърната в музей, единствен по рода си, който е построен по особен начин."   

Манастирът "Свети Иван Рилски- Пусти" край Враца е един от най-малките в България, но се слави със своята удивителна история и скрити в далечното минало тайни. Малко хора знаят, че патронът на манастира- свети Иван Рилски е бил отшелник по тези земи. Преданието сочи, че вероятно тук е била неговата отшелническа обител. Манастирът е малко познат, въпреки че е обявен за паметник на културата още през 1978 г. Причината е, че до него се е стигало единствено по кози пътеки и едва през 2008 г. светата обител, вече напълно реставрирана, отваря врати за вярващи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40