Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да откриеш вдъхновение в магарешки бодил

Видинският художник Гордън Картър отблизо

10
Снимка: Радио ВИДИН
В наскоро откритата във видинската художествена галерия "Никола Петров" изложба на съвременни румънски художници намериха място и платната на един "видински" художник, който има косвена връзка с Румъния- преди да дойде в България е живял две години в Букурещ. Това е познатият на видинлии художник от американски произход Гордън Картър. Той живее във Видин от 13 години, а от 15- в България. Рисува от малък. Занимава се с изкуство през целия си живот. Израснал е в семейство с афинитет към изкуството.

В "Цветовете на деня" Гордън Картър разказа за себе си и своята работа.

Водещ: Нарисувайте ни с думи картина със заглавие Гордън Картър. Кой е Гордън Картър?

Гордън Картър: Мога да се опиша с мястото, откъдето идвам, което е Съединените американски щати, с моето семейство- то е от Англия, местата, на които съм живял- САЩ, Обединеното кралство, Румъния, България. С нещата, които правя- аз съм художник, изложбите, които съм направил през годините, интереса ми към хората и обществото като цяло, животните, планетата. Интересувам се от много неща, имам много интереси и продължавам да се дооткривам и то чрез картините си, и чрез изкуството, което правя.

Кои са Вашите любими обекти?

СнимкаБях възхитен от човешкото лице доста време, ръцете, очите, особено очите. Как да бъде уловен моментният израз на чувства. В момента, картините, които са в залата, са огромни и на тях е нарисуван голям магарешки трън, който расте тук, около Видин. Расте по дивите места, места, които не са обработени. Това растение ме впечатли, защото то е с бодли, за да се защитава, но когато го погледнеш отблизо, виждаш красотата в него, особено, когато цъфне цветът му е много нежен и крехък. Когато се уголеми този образ (на растението), за мен, като художник, носи същото чувство като да рисувам човешко лице. Изразява емоционалност, също както в човешкото лице можеш да видиш в него и емоции, и чувства, и характер.

Какъв е пътят на една картина- от идеята, чувството, първичното усещане до реализацията? Как се появява тя?

През годините съм правил нещата по различни начини. В началото, като започнах, това беше голям въпрос и за мен, исках да разбирам всичко. Хората ме питаха "Защо рисуваш, как го правиш, какво те подтиква?". Като художник имах вътрешната потребност да направя нещо, да нарисувам, да сътворя нещо. Какво правя и защо да го правя? В началото се опитвах това да си изясня. С течение на времето започнах да разбирам, че това е един вид комуникация. Като форма на комуникация, аз се опитвам да изясня една идея. Вземам идеята и започвам да търся най-добрия възможен начин да я предам на останалите хора. Така че, започвайки една картина, вземам нещо, което ми въздейства по някакъв начин, нещо от обществото или от някаква друга сфера на живота. Опитвам се да намеря някакъв визуален начин, по който да я изразя и то по ясен начин. За мен е важно да работя в няколко пласта по едно и също време. Първото ниво, ако го наречем интелектуално- това е концепцията, но не всеки човек би разбрал какво имам аз предвид, затова идва следващото ниво- естетичното. Предпочитам да правя картините по начин, по който биха въздействали на хората, дори и човекът, който гледа картината, да не разбере за какво става въпрос в нея, тази картина би го привлякла. След това идва моментът, в който, ако на човек му хареса картината, той се заглежда в нея, започва да разсъждава за нея, за идеята й и какво съм се опитал да кажа чрез нея и най-вероятно започва да разбира самия смисъл.

Само от човек ли зависи каква картина ще "нарисува" с живота си?

Наскоро направих картина, която е уникална. Тя е по проект на Лучано Бенетон от Италия. Този проект включва художници от различни страни, които да изразят дадената страна. От България са избрани 140 художници, двама от тях са от Видин, единият съм аз, а другият е Богдан Александров. Аз получих заданието си, какво трябва точно да направя, то е малко по размер. Имах само 4 дни да направя самата картина, за тази картина имах една страхотна идея, но с краткия период от време от 4 дни, наистина беше изключително малък срок. В същото време рисувах портрети. В този случай имах проблем и трябваше да намеря решение за него. Така че, реших да направя портрет, но не портрет на лице, а биометрично. Започнах с лицето, на което рисувах портрет и помолих модела да отпечата устните си на самото платно, на неговия палец да направят пръстов отпечатък, към момента най-вероятно излиза, че моделът е нарисувал картината, с изключение на самата аранжировка. Така че, аз използвах модела като инструмент. Резултатът беше интересен, сполучлив и отговаряше на заданието.

Цялото интервю с художника можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40