Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За почистването и мотивацията на доброволците

8
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ни гостува Емил Иванов от Младежки информационно- консултантски център Видин. С него си говорим за чистенето на крайбрежието на река Дунав и другите еко инициативи, по които работят в момента. Децата от Лом, които са членове на местния еко клуб, спечелиха първо място на международен конкурс в Южна Корея. За успехите на клуба разказва ръководителят Румяна Цветева. Кога Белоградчишките скали ще бъдат обявени от ЮНЕСКО за Геопарк, чуйте в репортажа на сътрудника ни от Белоградчик Иванка Петрова.

Доброволци и членове на сдружението "Активно общество" се събраха на 27 юни и почистиха крайбрежието на река Дунав при Видин и Ново село.

"Събрахме доброволци предимно чрез социалните мрежи. Обсъдихме преди това, че няма смисъл да се разделяме от другите групи, така че доброволците тръгнаха с останалите. Предимно се чистеха градския парк и детските площадки. В Ново село общината организира почистване във всички населени места. В чистенето в Ново село се включиха над 250 човека", каза Емил Иванов.

Снимка: Активно обществоТази седмица приключи друга кампания на младежите от Видин- "Спаси едно дърво". На над 20 институции бяха раздадени кашони, в които в рамките на един месец се събираше хартия. Кампанията се провежда за втора поредна година. По- големите институции още събират хартията и ще я предадат по- късно.

"От много места не сме получили още хартията. Което е добре, защото ще се генерира още повече. Миналата година  за 2 седмици събрахме около 400 кг хартия. Сега само за половин месец за събрани толкова", уточни Емил Иванов.


Снимка: Общински ученически клуб по екология - ЛомПочистване на брега на река Дунав за Международния ден на реката- 29 юни, проведоха и членовете на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда"- Лом. Обикновено след някоя кампания по почистване мястото остава чисто за кратко. Какво мотивира група ученици от Лом въпреки това да продължават да разчистват чуждите отпадъци:

"Не се отказваме. Децата са мотивирани защото това са местата, където те прекарват известно време от деня си и за тях е донякъде и забавление", обясни ръководителят на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда"- Лом Румяна Цветева.

Тази година клубът реши да направи микс за Деня на река Дунав. В началото на юни по покана на WWF децата участваха в разселването на 40 000 малки чиги в реката. Включиха се и в почистването на Дунав на 27 юни. За около 2 часа събраха 30 чувала с отпадъци.

Снимка: Общински ученически клуб по екология - Лом"Решихме да съчетаем зарибяването със замърсяването и така ни хрумна да направим пърформанса за Деня на река Дунав и да покажем, че не може точно с такъв модел риба да зарибяваме реката. Направили сме една риба от клони, пластмасови бутилки, мрежи, дори тасове на автомобили. Нещата са открити по брега на реката", каза Румяна Цветева.

Рибата е позиционирана до шлепа- музей в Дунавския парк на Лом с идеята хората да поглеждат към нея и да се подсещат, че това не не никак красиво, нито пък, че такава риба може да се яде.


Децата получиха и едно голямо отличие от международен конкурс: "В Южна Корея се проведе Световен младежки воден парламент. На парламентарната сесия бяха обявени резултатите от фотоконкурс. В него участвахме в раздел "Фотография". Оказа се, че ние сме световния победител като представляващи българския младежки воден парламент. Фотографията я направихме миналата година във връзка с Международния ден на река Дунав- рибар, седнал на брега на реката и ловящ водни обитатели под формата на пластмасови бутилки и полиетиленови торбички", допълни ръководителят на еко организацията Румяна Цветева.

СнимкаКомплексът "Геопарк Белоградчик" се предвижда да обхване територията на общините Белоградчик, Чупрене, Макреш, Димово и Ружинци. В него се включва и проучването, експонирането и опазването на хилядолетното културно-историческо наследство. Общата площ на парка е 1373 кв.км. в най - северозападната част на България между билото на Западния Балкан и Дунава. В продължение на два дни експерти оценители разглеждаха района, след което ще напишат доклад за ЮНЕСКО. А на заседанието на ЮНЕСКО, което ще се проведе от 3 до 6 септември 2015 година ще се разгледа кандидатурата на предложения за Геопарк район. Проф. Димитър Синьовски е човекът, който проучва терена и разработи идеята за кандидатстване.

"Разработихме Геопарка в рамките на три години. Скалите са добре проучени от геоложка гледна точка. Систематизирахме досегашните изследвания и ги насочихме в посока разработване на геосайтове, за да служат за развитие на туризма в региона. По- важното е , че успяхме да постегнем съгласие за бъдещето на региона. Основната цел на всички геопаркове е развитие на туризма във всеки един район, където се разработват и осигуряване на устойчиво развитие на регионите главно чрез геотуризъм", каза пред Иванка Петрова проф. Димитър Синьовски.

Ето и мнението на оценителя Горан Радонич от Харватия:

"Основната мисия на Геопарка е устойчиво развитие и икономическо развитие на района, което е базирано на геоложкото развитие, на туристическия потенциал на района. Видяхме впечатляващо геоложко наследство в този район, но всеки Геопарк трябва да има силна структура за управление, финансова поддръжка, инвестиции в туристическата инфраструктура... Установяването на Геопарк е и начин да се върнат част от хората в района."

В предложението за Геопарка са включени не само природни обекти, но и исторически, архитектурни и културни забележителности от общините, включени в територията на Геопарка.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40