Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джерард Бьокенкамп: Гърция трябва да излезе от еврозоната

| обновено на 04.07.15 в 12:33

Д-р Джерард Бьокенкамп от организацията "Отворена Европа - Берлин" заяви, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, защото еврозоната има достатъчно проблеми, с които трябва да се справи, а решаването им ще бъде много по-лесно без Гърция:

Това ще бъде краят на един дълъг период на кризи. Не виждам начин, по който Гърция да успее да възвърне конкурентоспособността си като държава, ако продължи члеството й в еврозоната. Аз мисля, че влизането на Гърция в еврозоната от самото начало беше грешка. Ето защо не виждам друга алтернатива, освен Гърция да напусне еврозоната.

Според него, ако гърците кажат "не" на споразумението с кредиторите на референдума в неделя, Европейската централна банка няма да има възможност да подкрепи гръцката банкова система с пари, защото това може да стане, само ако има сигурност, че парите ще бъдат върнати. При подобен резултат от гласуването това няма да стане. Това от своя страна означава, че гръцката банкова система ще фалира много скоро, което ще повлече и цялата финансова система. Тогава правителството ще бъде принудено да издаде т.нар. сертификати при неплатежоспособност, които реално ще бъдат използвани като нова валута.

Това означава излизане от еврозоната, обясни Бьокенкамп: Мисля, че отговорът е "да", но въпросът е дали това ще бъде официално или неофициално. Ако те вече не са в общата финансова система и следователно Европейската централна банка не подкрепя банките им, тя практически е извън еврозоната. От тук нататък е въпрос на време за официалното решение за излизане на Гърция от еврозоната. Ето защо трябва да е ясно, че ако вотът на гърците е "не", това ще означава край на членството им във валутния съюз.

Той смята, че, ако гърците кажат "да" на споразумението с кредиторите, европейските партньори и германското правителство ще направят всичко възможно Гърция да остане в еврозоната: Причината е, че отговорът "да" на референдума ще бъде приет от европейските партньори като категоричен вот за оставане в Европейския съюз и еврозоната.

Това зависи от отговора на въпроса дали за Гърция е по-добре да остане член на еврозоната или не. Аз лично смятам, че за Гърция ще е много по-лесно да има собствена валута с плаващ курс към останалите валути. Така страната ще възвърне конкурентоспособността си по-лесно в сравнение с възможностите и при оставане в еврозоната. Според мен на Европейския съюз ще му е много по-лесно да разреши останалите си проблеми без членството на Гърция в него.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!