Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Близнашки: Съдиите и магистратите трябва да останат извън политиката

| обновено на 06.07.15 в 14:37
Снимка: БГНЕС

Съдиите и магистратите трябва да останат извън политиката. Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки на кръглата маса на тема "Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”. Близнашки призова:


Не посягайте върху независимостта на съдебната власт. Това е груба грешка, принципна грешка. Aз знам, че мнозинството е разколебано по този повод, но знам, че там има силна централизация и след като не са му казали „върви напред“, ще отидат докрай. Дано опозицията удържи и не се стигне до конституционно мнозинство, защото това ще бъде пагубно за България с далече отиващи последици, не за година - две, това отваря пътя за дълги години безсмислени и фракционни борби отвътре в съдебната система.

Председателят на парламента Цецка Цачева защити необходимостта от промени в Конституцията:

Конституционният модел на ВСС и предложенията за промени всъщност е една част от комплекса от мерки и комплекса от законодателни промени, които трябва да бъдат извършени, произтичащи и от приетата от парламента със значително мнозинство актуализирана  стратегия за продължаване на реформата  в съдебната власт.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!