Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин: предложения за промени в Закона за средното образование

Красимир Михайлов, учител: "Освен че трябва да дава задължителния минимум знания, училището трябва да възпитава достойни хора"

10
Снимка: Красимир Михайлов, Личен архив


Този понеделник в "Калейдоскоп" си говорим за българското училище и Закона за образованието. Темата бе провокирана от писмо на Движението за национално единство и спасение- "ДНЕС", изпратено до министъра на образованието и науката професор Тодор Танев, копие от което пристигна в редакцията на Радио ВИДИН. В документа Красимир Михайлов, учител и областен координатор за Видин на "ДНЕС", представя предложенията на видински учители за промени в Закона за образованието, събрани и обобщени от гражданското движение.

Събеседник в "Калейдоскоп" е Красимир Михайлов. Мнения по обявените учителски предложения дават още председателят на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители във Видин Евлогия Манджукова, която е и изпълняващ длъжността директор на ПГ "Михалаки Георгиев" Видин, и помощник директорът на едно от най-големите училища във Видин, които имат паралелки от 1 до 12 клас- СОУ "Цар Симеон Велики"- Ирена Гъркова.

Законът за образованието мина на първо четене в Народното събрание през февруари 2015 година, но с много спорове, най-разгорещени от които бяха тези за начина на финансиране на държавните, общинските и частните училища. Разногласия бяха заявени за мястото в системата на ресурсните центрове и децата със специални образователни потребности. Оказа се, че има неясноти и по т.н. образователни стандарти. На преден план пак излезе и темата натовареност на ученици и учители- както по отношение на съдържанието на учебния материал, така и по отношение на броя учебни часове. В отговор на отключилите се недоволства бяха проведени обсъждания с конкретни предложения за промени в Закона, като домакини на работните срещи станаха десетки училища в цялата страна. Всяка една от тези срещи завършваше с обещанието от страна на представителите на образователното министерство, че предложенията на учителската колегия ще бъдат взети под внимание.

Кога ще стане окончателното гласуване на ремонтирания Закон за образованието? Дали това ще стане преди Народното събрание да обяви ваканция? За сега официален отговор няма- казват учителите, които са най-заинтересовани от развоя на събитията. Защото подготовката за новата учебна година започва от първия ден след раздаванията на последните бележници и дипломи, с които завършва настоящата учебна година- това го знае всеки, който работи в училище
.
Красимир Михайлов, Личен архив"Считам, че основното, което училището трябва да постигне, освен задължителния минимум знания, е да възпитава и създава достойни хора", категоричен е авторът на писмото Красимир Михайлов. Това е отправната точка на проучването, направено сред видински учители от ГД "ДНЕС".

"Първото ни предложение е за отмяна на т.н. външно оценяване при най-малките. Смятаме също, че е редно да се повтаря първи клас", категоричен е Красимир Михайлов.

Целодневното обучение, наричано за краткост от колегията ПИГ (полуинтернатна група), е добра формула, която трябва да се запази, като се настроят и балансират времевата и съдържателна натовареност на децата, смятат работещите в начален етап учители, които подкрепят писмото на ГД "ДНЕС".

Красимир Михайлов, Личен архив"Невъзможността на редица семейства да поемат целодневна грижа за своите деца, създава необходимостта от посещения в занималня. Родителите одобряват тази форма на обучение и защото децата се подготвят в училище, без да бъдат натоварвани с домашна работа и за вкъщи. Семействата са доволни, че контролът над децата им извън дома е целодневен. Разпределението на часовете в ПИГ на часове за самоподготовка, за физическа активност и за работа по интереси пък дава възможност децата да развиват творческите си наклонности", обяснява Красимир Михайлов.

"Мотивите на колегите за натовареността са основателни. При това не само на децата в начален образователен етап. Съдържателната натовареност на учебните програми, обемът учебно съдържание, излишният академизъм, от който българското образование страда хронично от десетилетия насам- са все проблеми, които всички ние разпознаваме и всички ние наблюдаваме. Както наблюдаваме и негативните ефекти върху децата и върху качеството на знанията и уменията, които те придобиват. Очакваме новият закон да даде възможност за преразглеждане на всички тези фактори", коментира помощник директорът СОУ "Цар Симеон Велики" Ирена Гъркова.

"Осведомени сме, че на второ четене в Комисията по образование и наука към НС е отхвърлена идеята за въвеждане на мандатност за длъжността директор на училище. Надяваме се да се съобразят с мнението на педагогическата общност, която категорично подкрепя идеята за временно заемане на тази длъжност. Всеки педагог е изпитал неблагоприятното влияние върху психологическия климат в учебно заведение с директор, окопал се на това място от години. В повечето случаи тези ръководители са неетични към колегите учители и имат поведение на феодални владетели", категоричен е Красимир Михайлов.

"Това е тема, която се обсъжда от няколко години- за въвеждане на мандатност при заемането на длъжността директор. Това е тема, която много остро стои от въвеждането на делегираните бюджети в училище. Мненията са различни. Да, има основания в това колегията да иска мандатност на директорите, защото на не малко места се оформи представата за директорите като еднолични представители на училището, от които зависи всичко. Колегите имат основание да очакват, че мандатността ще дисциплинира директорите. Но има и друга страна- опитът и самочувствието на един директор на училище не се случват за един ден. Той трябва да "превърти" един обучителен цикъл от 4 години, за да изгради реалена и приложима визия за своето училище"
, смята председателят на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители във Видин Евлогия Манджукова, която е и изпълняващ длъжността директор на ПГ "Михалаки Георгиев" Видин.

Оптимисти ли са моите събеседници по отношение на новия образователен закон?


Красимир Михайлов, Личен архив"Да сме оптимистично настроени е част от нашата професия- защото ние работим с хората на бъдещето и не можем да не вярваме, че то е по-добро", казва ми помощник директорът на СОУ "Цар Симеон Велики" Ирена Гъркова.

"Образователната система не е магазин, който днес го зареждаш с една стока, а утре решаваш да я продадеш тази стока... Това е работа с хора. Резултатите от въвеждането на новите моменти ще се видят след 12 години! Има много неща, с които не съм съгласна. Например това, че идеята на този закон бе да се опрости нормативната уредба. Не стана. Проектът на закона е повече от 130 страници... Едно от най-сериозните ми възражения е това по отношение на статута на българския учител. При условие, че постоянно се говори, че трябва да се издига авторитетът на учителя в българското общество, в Закона за образованието той има три вменени права. Три. Правата на ученика са 18, а на родителя- 15... Няма баланс! Е, че кой ще уважава човек с толкова ограничени права?...", коментира синдикалният лидер Евлогия Манджукова. А Красимир Михайлов отново залага на доверието:

Красимир Михайлов, Личен архив"Училището е мястото, където децата трябва да се учат на възпитание, толерантност, на етично отношение помежду си. Учителят трябва да има спокойствието и увереността, че ще бъде подкрепян включително в идеи, които са новаторски и чието реализиране е полезно най-вече за учениците. Учителят е абсолютен коректив на обществото. Нашите предложения са напълно осъществими."


Да се дозира натовареността на децата до разумни нива, да се гарантира прозрачност в управлението на образователната система и да се върне достойнството на българския учител- искат от учителската колегия. Промените са абсолютно наложителни и не бива повече да се отлагат. Да се надяваме, че исканията им ще стигнат навреме до хората, които окончателно ще оформят новия закон за образованието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40