Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоополиция вече и в България

Снимка: Радио ВИДИН

В "Еко Свят" днес говорим за: поставеното начало на зоополицията в България; продължава преброяването на белите щъркели, как и с каква цел броим белите щъркели; екоинспекторите от Монтана санкционираха лагеруващи за незаконен бивак на резерват "Ибиша".

В България вече е поставено началото на създаването на зоополиция. Това стана възможно със заповед на вътрешния министър, която указва двама служители на всяка дирекция на МВР да работят по престъпления срещу животни и престъпления на граждани, които не се упражнили контрол върху животни. За коментар по темата потърсихме Явор Гечев от фондация "Четири лапи":

"Засега приемаме нещо, което не е съществувало до момента в България и аз разбирам, че в рамките на самото МВР има известни притеснения как ще функционира това звено, как ще бъдат натоварени тези хора. Следващата логически стъпка, след като натрупа опит зоополицията от една, две , три години е да се институционализира като отделно звено. Зоополицаите ще се занимават с организирането на боеве с животни, което е тежко престъпление и трудно за разкриване, на второ място- противозаконното причиняване на смърт или осакатяване на животно и на трето място това е случаите на безотговорно отглеждане на домашни животни, когато те нанесат тежки или средни телесни повреди или смърт на трето лице."

Какво смятат видинчани- одобряват ли създаването на зоополиция в България и ще намалеят ли престъпленията срещу животни?

Снимка"Да, одобрявам. Защото жестокостта към животното не е човешко качество и когато има такива нарушения е хубаво да се търси равносметка. Това е началото на желателно подобрение... Има хора, които се гаврят с животните и се забавляват с това... Трябва да има зоополиция, защото някои хора не се отнасят добре с животните... Би трябвало да имаме...", коментираха видинчани.

Във видинското сдружение за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" всекидневно постъпват сигнали за жестокост над животни. Последният случай е с възрастен мъж, със здравословни проблеми, който се опитвал да удави куче и коте в един от фонтаните. За него сигнализирали граждани, а след това била уведомена и полицията.

"В зависимост от това дали животното има стопани или няма, ние може да окажем първа помощ на животното, да се опитаме да му осигурим лечение, на първо време приемен дом, а след това и перманентен дом. Трудно успяваме да осигурим приемен дом. При нас това все още е нова практика" , каза Теодора Лилова от сдружението.

Доброволците се надяват, че ще работят съвместно със зоополицаите за в бъдеще. Готови са да оказват всякаква помощ и разчитат, че престъпленията срещу животни ще намалеят.

ЩъркелВ България се провежда VII Международно преброяване на белите щъркели. Инициативата у нас се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Свилен Чешмеджиев от БДЗП, който работи в офиса в град Свищов е национален координатор на преброяването в България. Иванка Петрова се срещна със Свилен Чешмеджиев докато извършваше преброяването в Белоградчик:

"Такова преброяване се провежда на всеки 10 години. От 15 юни до към момента преброихме близо 1 000 гнезда за цялата страна. Ние отговаряме за преброяването в Северозападна България. Най-много досега бяха в община Видин и община Лом, където има повече рибарници и са близо до река Дунав."

С помощта на доброволци до средата на месец юли ще бъдат обиколени над 5 000 населени места в страната и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, тези, които по различни причини не са били заети през 2015 година и ще бъдат набелязани застрашените, които в последствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

СнимкаРегионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана състави актове на трима души, за това, че са си направили временен лагер в защитената територия на остров Ибиша в ломския участък на река Дунав. Това съобщи говорителят на екоинспекцията Алексиния Николова:

"На "зеления телефон" бе подаден сигнал за незаконен лагер на брега на остров Ибиша, на брега на река Дунав. Извършена е незабавна проверка и две последващи проверки. При първата проверка с обход на катер се установява, че на територията на резервата е изграден лагер с шатра и оборудване, но без наличие на хора в него. При извършената последваща проверка е установено демонтиране на шатрата и пренасяне на оборудването. Още на първата проверка лагеруващите са предупредени от служители на Държавно горско стопанство в Лом, че пребиваването им на територията на резерват "Ибиша" е в противоречие на законовите разпоредби и са предупредени за забраните по отношение защитената територия и че трябва да напуснат зоната на резервата."

При следващата проверка е установено, че лагеруващите не са изнесли оборудването и са им съставени актове. На острова са поставени информационни табели, че пребиваването и ловуването там са забранени. В Ибиша гнездят няколко вида рядко срещани птици- розов пеликан, черна, нощна и гривеста чапла, малка бяла чапла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40