Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густав Хорн: На Гърция й трябват дългосрочни реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Гърция се нуждае отчаяно от инвестиции от европейските партньори, коментира германският икономист проф. Гусав Хорн. По думите му, намаляването на пенсиите и увеличаването на данъците няма да доведе до стимулиране на икономиката, но все пак гръцката страна трябва да постигне споразумение с кредиторите. Тежката ситуация в страната може да се разреши единствено със стимулиране на икономиката, заяви икономистът в интервю за предаването "Събота 150". Той коментира и новият заем, поискан от Гърция
Със сигурност тези пари ще бъдат дадени, само при определени условия, които съпътстват спасителната програма. Тези условия се състоят именно в това да се направят реформи в пенсионната и в данъчната система, както и при харчовете за отбрана. Гърция обеща това да се случи в официалното искане за новия заем. От тази гледна точка, след като Гърция го е обещала, тя трябва да го изпълни.

Гърция направи много неща, например намали публичните си харчове много. Всъщност, тя е намалила разходите си много повече от която и да е друга държава в еврозоната, така че аз не мога да кажа, че Гърция не е направила нищо. Проблемът е, че направеното от страната не проработи. Това означава, че медотодът е бил изцяло погрешен. В крайна сметка, когато просто се намаляват разходите, не се стимулира икономиката. Ето защо ние не можем да отчетем резултат. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира икономиката на страната. В дългосрочен план тези икономически стимули трябва да се съчетаят с реформи. Само по този начин ще се постигне растеж.

Спасителният план  е временно решение, защото целият пакет не включва стимули за икономиката. Всъщност в момента от Гърция се изисква да увеличи приходите си - т.е. да пести, което няма да стимулира икономиката, а точно обратното - ще затегне ситуацията допълнително. Именно затова казвам, че на Гърция й трябват дългосрочни реформи. Не може да очакваме страната да отлепи от дъното само с тази помощ.

Ресторантьорските услуги ще бъдат таксувани повече например, земеделският сектор ще изгуби част от данъчните си привилегии. Всичко това е добре и ще доведе до известно попълване на държавната хазна, но в никакъв случай няма да доведе до по-добро икономическо преставяне на страната.

Гърция отчаяно се нуждае от помощта на Европейския съюз под формата на инвестиции, за да стабилизира икономиката си, коментира експертът. Единствено чрез икономически растеж може да се стигне до стабилизиране на хазната и до възможност на Гърция да плати дълга си, категоричен е той.  Банковият сектор със сигурност трябва да се стабилизира и да бъде рекапитализиран.

Ако Гърция напусне еврозоната това би било проблем, коментира ученият:

Мисля, че това е много по-опасно, защото не може да губим членове на еврозоната при всяка криза. Това означава, че еврозоната не е способна да управлява рисковете, което пък от своя страна веднага ще рефлектира върху финансовите пазари. Инвестирането в еврозоната ще стане по-скъпо. Ние трябва да избегнем този сценарий и да докажем, че еврозоната е способна да решава проблемите си и да запази стабилността във всички страни - членки. Ако това не се случи, това ще доведе до несигурност на средата, заради което еврозоната ще трябва да плати сериозна цена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!