Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в "Калейдоскоп" са Дафин Паскалев- израснал в Дома в Ново село и Цветелина Милославова- първата приемна майка във Видинско

Дафин Паскалев: "Първо трябва някой да ти помогне да разбереш, че всеки ден ще има и утре"

Цветелина Милославова: "Да се извеждат деца от биологичните им семейства само заради бедност е престъпление"

13
Дафин Паскалев
Снимка: Дафин Паскалев, Личен архив


Този понеделник в "Калейдоскоп" ви срещам с един млад мъж, който върви през живота с усмивка, самочувствие и много доброта. Доброта, която е готов да подарява ежедневно на всеки, който има нужда от надежда. Но не така е било винаги в живота на Дафин Паскалев. Днес той има свой дом, приятели, работа, място в обществото. Ще кажете, че не е кой знае каква победа. Победа е, при това много, много голяма. Защото, както сам моят събеседник казва, години наред през тъжното си детство той е чувал, че единственото му "запазено място" в живота е това край кофите за боклук...

През всичките години, през които расте в социален дом, Дафин обаче не спира да вярва в другото възможно бъдеще. И не просто вярва. Той се труди за него. Учи упорито и не позволява на никого да прегази мечтите му. Дори когато изглежда невъзможно да запази достойнството си, той отстоява правата си на свободен човек. Младият му живот е минал през доста мътни води. Но Дафин се е справил.

Дафин Паскалев, Личен архивДнес той е постигнал своето равновесие- точно оценява реалността, без да предава мечтите си. Както сам признава, понякога се налага някои мечти да бъдат поотложени във времето напред, но това съвсем не означава, че те няма да се случат. Напротив! Дори когато пътят привидно го отдалечава от мечтите, Дафин знае, че всяка пречка със сигурност прави волята му да постига намисленото още по-силна.

"Живея в Севлиево от няколко години. Възпитаник съм на Дома в Ново село- от 1 до 12 клас там израснах. После бях преместен в защитено жилище в Севлиево. С помощта на много добри хора успях да се запиша в Университета в Габрово, където завърших социални дейности", казва Дафин Паскалев.

Дафин Паскалев- дипломирането, Личен архивДафин познава с всичките си сетива всяка грапавина на социалната система в България. Система, която въпреки многото заявени амбиции за преустройване, все още е като много груба и неудобна дреха за децата и младежите, които растат без родители. Затова момчето, което е спасило своите надежди, иска да помага на децата без дом и семейство да се справят на свой ред с живота си. Дафин е завършил социални дейности. Но според него системата на социални услуги в България е още много далече от заявените намерения за промяна. Все още добрите хора помагат на децата без семейства въпреки системата, а не благодарение на нея.

"Искам един ден да стана възпитател. Спира ме много ниското заплащане. За да можеш да помагаш на другите, трябва да си пооправил своя живот. Аз искам да помагам- и го правя. Но ако сега стана възпитател, с тази заплата няма да мога себе си да издържам, не и да отделям средства да помогна на някого. Не съм отписал тази мечта. Но за сега я отлагам във времето", признава с огорчение Дафин. Успях да се видя с него при поредното му отиване в Ново село. Той си има задължителен ритуал- първо да види във Видин и да поздрави своята кръстница- Цветелина Милославова- първата приемна майка от област Видин. Тя е сред най-близките му хора и, според Дафин, това никога няма да се промени. Какво казва нейното майчино сърце, когато говорим за ролята на институциите?

Дафин Паскалев с Цветелина Милославова, Личен архив"Искам държавата да направи така, че деца, които се извеждат от биологичните им семейства поради бедност, да бъдат подпомогнати и тези деца да израснат с близките си. Защото връзката деца-родители е за цял живот. Няма по-хубаво от това детето да израсне с биологичната си майка. В едно приемно семейство може всички битови условия да са идеални. Но детето тъгува по рождената си майка. Тази връзка няма скъсване. Това е коренът. Него трябва да го има. От него човек черпи силата си. Трябва държавата да помогне. Да се извеждат деца от биологичните им семейства само заради бедност е престъпление. Необразоваността също е тежък проблем. От много места трябва да се работи. Хората трябва да бъдат образовани, когато говорим за създаване на семейство и деца", категорична е Цветелина Милославова.

"Образовани преподаватели и възпитатели трябва да работят с децата, които по някаква причина се озовават под грижите на социалната система", категоричен е на свой ред Дафин Паскалев.

Дафин Паскалев- дипломиране в Ново село, Личен архив"Да, имаше и има добри хора, топли хора, които са ни помагали. Имаше много трудни периоди. Дори и такива, в които храната и облеклото бяха проблем. Някои неща се промениха, но като цяло продължавам да твърдя, че социалната система в България трябва от корен да бъде реформирана. Да, вече почти не останаха "ДДЮ“-та. Сега има "защитени жилища". Но продължава да има възпитатели, които са такива само по ведомостта, на която се разписват за заплата. А всъщност не знаят за какво всеки ден отиват на работа. Както има и хора, които искат да бъдат полезни, имат идеи, но ги спират, спъват, гонят ги- защото ако едни работят със сърце, ще се види колко други нищо не правят...", споделя Дафин. Според него не трябва всеки път да се очаква да се случи чудо, за да се спасят от студената сянка на институциите децата, чието детство и юношеството минават в социални домове- както и да се наричат те. Защото определянето им като "защитени жилища" не е гаранция, че те са станали по-малко институции от времето на "ДДЮ"-тата.

Дафин Паскалев в Ново село, Личен архив"За жалост младежите продължават да излизат от социала "неграмотни в битов план", обяснява Дафин и споделя личния си опит:

"Когато излязох от Дома, не знаех как да пусна прахосмукачка, как да включа бойлер, как сам да си приготвя нещо за ядене, как да пусна пералня... Да, с времето всеки се научава на тези неща, ще кажете. Но все пак е добре човек да ги научи навреме. Защото тези елементарни познания ти създават чувство за сигурност. А липсата им ти отнема самочувствието. Тези деца излизат от институцията като кон с капаци. През голяма част от детството ми постоянно чувах как от мен нищо няма да стане. Е, стана. Повтаряха ми, че единственото ми място е да ровя по кофите. Защо? Защото така!...", бил отговорът. За да постигне Дафин най-естественото желание на всеки човек- да се чувства добре, да има дом, работа, приятели, да познае вкуса на щастието, са помогнали много добри хора. Но не заради, а въпреки социалната ни система. Да, той би желал да види промяна и за него една от перспективите е в приемното родителство.

"Трябват добро сърце и добра ръка, които да те водят. Трябва детето да чува, че то може, че него го бива, че се справя. Има деца с дарби, които биха могли да бъдат развити. На възпитателите точно това им е работата. Не да гонят бройки и да си пазят местата. Трябва в системата да влязат млади, амбициозни и подготвени за тази работа хора", казва Дафин. 

Дафин Паскалев в Ново село, Личен архивСлед поредното гостуване при децата от защитените жилища във видинското село Ново село, където е Дафин е живял, той написа на страницата си във Фейсбук: "Моите братя и сестри по неволя... Обичам ви, деца, давате ми стимул да се боря, да доказвам, че човек, иска ли да постигне нещо, дори и бил затворен 20 години в институции, мачкан, отритван, отричан, не-подкрепян, не-изслушван и безгласен, иска ли- човек успява. Защото няма по-силно нещо на земята от човешката воля и упоритост!"

"Първо трябва някой да ти помогне да разбереш, че всеки ден ще има и утре. Да. Всеки ден ще има и утре. Едно утре, за което трябва да имаш мечта, за което трябва да си подготвен и отговорен най-вече пред самия себе си", каза в "Калейдоскоп" Дафин Паскалев.

Преминалите през голямата самота на изоставени деца най-точно оценяват значението на тази уж делнична истина. Дафин познава болката на самотното дете. Познава я и голямото сърце на неговата кръстница Цветелина Милославова. Но те двамата носят и силата да осмислят тази болка, така че тя да работи за другите. Хора като тях са на път да изградят ядрото на една нова за България активна човешка общност, която да накара обществото да започне да припознава и да се съобразява първо с порасналите успели самотни деца, а после и с по-малките, все още безпомощните, които за сега са в институциите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40