Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Радев е новият управител на Българската народна банка

| обновено на 14.07.15 в 16:27
Снимка: БГНЕС

Димитър Радев положи клетва като управител на Българската народна банка. Веднага след това той обяви, че ще запази почти същия екип, с който досега е работил Иван Искров. Парламентът гласува единодушно и оставката на Искров от поста, която заемаше в продължение на 12 години.
Първата задача, която си постави новият гуверньор, е кризата в Гърция. 

Димитър  Костов ще поеме Банковия надзор, обяви новоизбраният управител на БНБ Димитър Радев. Костов в момента ръководи управление "Банково", а новият ръководител на този ресор ще бъде главният юрист на БНБ Нина Стоянова. Калин Христов ще запази поста си на подуправител в управление "Емисионно". След като благодари за експертното отразяване на надпреварата медиите, Радев обрисува първия си работен ден:

След внасянето на номинациите утре  ще има кратка церемония в БНБ, при която ще поема отговорностите за управление на банката.

Ситуацията в Гърция ще бъде след първите теми, по които ще работи наследникът на Искров.

Първо, ще инспектирам създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и, второ, ще разпределя задачите в изпълнението на плана за действие, чиито основни елементи представихте, и изслушванията в Народното събрание.

Радев декларира, че ще работи по всички критерии за прозрачност, а малко по рано в пленарната зала призна, че ще получава по-ниска заплата от настоящата си в Международния валутен фонд.

Новият управител на БНБ беше издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Той беше избран с 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се". Подкрепа получи от депутати от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център. 

37 народни представители подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, сред които групата на Реформаторския блок, 10 души от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, а голямата част – 118 депутати се въздържаха. "За" Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за", 12 против и 118 въздържали се.

Кандидатите за поста управител на БНБ бяха четирима: Димитър Радев – номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов – на РБ, Григорий Вазов – на ПФ и Виктор Йоцов – на АБВ. Поотделно те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия за Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Димитър Радев беше номинация на ГЕРБ и РБ. Той работи в МВФ от 14 години и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 години опит като финансист. Бил е заместник-министър на финансите в няколко правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 години – член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов заместник-председател.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Левон Хампарцумян: Спокойствието е един от основните компоненти на капитала във финансовия свят

Управителят, който бъде избран, има отговорността за шест години напред да работи с един екип и да участва в изключително важни неща – подготовка за еврозоната, единен банков надзор, преглед качество на активи и възстановяване на доверие...

публикувано на 14.07.15 в 14:27