Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: Спокойствието е един от основните компоненти на капитала във финансовия свят

Снимка: БГНЕС

Управителят, който бъде избран, има отговорността за шест години напред да работи с един екип и да участва в изключително важни неща – подготовка за еврозоната, единен банков надзор, преглед качество на активи и възстановяване на доверие.

Това каза за предаването "12+3" банкерът Левон Хампарцумян. Той поясни, че във финансовия свят спокойствието е един от основните компоненти на капитала и определи БНБ като сложен финансов механизъм. Работата на тази институция е там, където няма спокойствие, да го възстанови, добави Хампарцумян:

Предполагам, че следващите месеци намеренията на хората, които изслушахме, и особено на господин Димитър Радев, който има цяла програма за около година и половина напред и която предполагам включва десетки, ако не и стотици по-малки програмки, които трябва да се изпълнят, е да се върне доверието и да се направи Централната банка един спокойно работещ финансов механизъм.


Относно това как могат да бъдат избегнати бъдещи подобни проблеми с банките, банкерът поясни:

Обикновено след всяка криза, не визирам конкретно КТБ, се прави анализ как се е стигнало до нея и се предприемат мерки, а това могат да бъдат нови правила и нови институционални отговорности, които да предотвратят появяването на точно този тип криза.

Ако не намерим точните хора, които да прилагат това нещо, спазвайки не само буквата, но и духа на правилата и законите, никога няма да намерим добро решение. В крайна сметка ключовият компонент в това решение е човешкият.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Левон Хампарцумян можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!