Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

688 км за 44:40 часа с колело- мисията изпълнена!

Снимка: Анастас Търпанов

В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН говорим за велоприключението "Дунав Ултра". Става дума за  проект, създаден през 2014 г. като алтернативно спортно изпитание и Фейсбук риалити. Неговата основна идея е да популяризира колоезденето като елемент от здравословния начин на живот. А условието на кампанията- да се изминат 688 км в близост до северната граница на България- от видинското село Куделин до с. Дуранкулак, област Добрич в рамките на 48 часа.

Ден преди старта разговаряме с участниците- Борис Бегъмов и Петър Златков. А ден след финала, отново се чуваме с тях по телефона, за да споделят своята емоция от велоприключението.

Кои са Бори и Петър?

Борис Бегъмов  е от София, на възраст 46 години. Той е единственият участник, изминал цялото разстояние на Дунав Ултра 1. Преди 5 години е бил в напреднала форма на затлъстяване (40 кг наднормено тегло), активен пушач и зависим в начална фаза алкохолик. Борис е експерт в областта на дигиталния маркетинг, мечтае да създаде онлайн проект за здравословен лайфстайл.

Снимка: Анастас ТърпановПетър Златков- негов любим спорт е планинското колоездене. Той е от Враца, но дълго време е живял в Кула, възпитаник е на гимназията в град. Петър е на 31 години. Участник е в Дунав Ултра 1. От 10 години практикува планинско колоездене и има постигнато второ място като част от щафетен екип в 24-часов планински веломаратон. Петър практикува изключително рядка професия за България- велокуриер. В свободното си време свири на бас със своята група "Басейн".

Каква е тяхната мисия? Защо избират именно този маршрут- поречието на река Дунав? Какво е за тях велосипедът? Авантюра или здравословен начин на живот е това, което правят?

"Велосипедът си е равноправно превозно средство в повечето страни в Европа, но тук на велосипедистите се гледа като на много странни хора, но си мисля, че до няколко години нещата ще се променят. В Австрия, Германия, Унгария велоалеите са много добри. Дано след 10-15 години младите хора на България да могат да карат по велоалеите", разказа Борис Бегъмов.

Снимка: Анастас ТърпановВсичко, което им се случи в рамките на тези близо 43 часа, беше представяно във фейсбук страницата на събитието,която има вече над  3000 фена. Основната заслуга за това фейсбук риалити е на фотографа Анастас Търпанов, който постваше постоянно снимки и коментари, така "зрителите" бяха в течение какво се случва с участниците във всеки един момент.

Ето го и последният пост:

"Приятели! Ето и първи думи от Борис и Петър, които завършиха по един невероятен начин своето 45-часово каране: "Затворихме дистанцията на Дунав Ултра 2: Гладни за скорост и искаме да споделим първите си чувства с вас! Макар да нямахме много възможност по време на самото изпитание, усетихме навсякъде копнежа на хората за едно ново, различно и позитивно бъдеще.

Убедихме се също, че Евро Вело 6 се вписва по чудесен начин с желанието за промяна- именно това ни казаха и местните жители в с. Куделин, които ни чакаха в 6:30 сутринта на площада, от където беше стартът на нашата кампания.

Снимка: Анастас ТърпановРазвълнувани сме от реакцията на всички приятели, които срещнахме по пътя и съжаляваме, че трябваше да се разделим толкова бързо с тях. Впечатлени сме от коментарите и подкрепата на Facebook групата- хора, снощи вие за малко да счупите мрежата!

Искаме специално да поздравим и нашия приятел Константин Славов, който трябваше да кара с нас, но не успя да стартира заради неприятен инцидент- Коко желаем ти пълно възстановяване и хиляди изминати километри с любимия ти велосипед." Кампанията има за цел да популяризира Дунавския велосипеден маршрут- Евро Вело 6.

А специално за Радио ВИДИН Борис каза:

"Когато отидохме на старта в с. Куделин, очаквахме там да няма никой, да е пусто като в призрачен филм, но се оказа, че в 6:30 сутринта бяха излезли хора на площада, специално, за да ни посрещнат и изпратят. Те казаха, че са слушали предишния ден предаването по Радио ВИДИН, в което ние бяхме гости и са много щастливи от това, че при тях са дошли млади хора. Надеждата им е това да продължава. Тази ситуация беше и в много от градовете по маршрута- различни хора ни чакаха и изпращаха. Хората видяха в нашето приключение не само едно спортно предизвикателство, а едно различно отношение. Те се присъединяваха към нас малко да покараме заедно. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и ни вдъхнаха сила и енергия! Имаше тежки моменти, ние не сме професионалисти, но ги преодоляхме…"

Как се чувстват след приключението?

Снимка: Полина Тодорова"Трябваха ми почти два дни да се възстановим от умората, но това което ни зареди бе нашето посещение в крепостта "Баба Вида" вечерта преди старта, там имаше симфоничен концерт, който ние наблюдавахме и слушахме легнали на една от кулите- беше уникално изживяване! Имате уникална крепост и град! Благодаря на Радио ВИДИН, че беше с нас!"

Ще има ли трето издание?

"Да! Ще добавим още видове спорт! Имаме идея да включим повече хора"- завършва Борис.


Всичко за Дунав Ултра- на www.dunavultra.com.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40