Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самодейци от Северозапада ще участват в Роженския събор

2
Снимка: Радио ВИДИН
Самодейци от 10 читалища във Видинска област ще участват в Събора на народното творчество и животновъдство "Рожен" от 17 до 19 юли. На Роженските поляни фолклорното наследство на Видинския край ще представят състави от селата Антимово, Гомотарци, Иново, Кошава, Покрайна, Кула, Макреш, Раковица, Чупрене и Долни Лом. Те ще се конкурират в конкурсната програма с около 7 500 участници от всички фолклорни области на България.

Първи от видинските участници ще се представят танцовите състави на Народно читалище "Паисий Хилендарски"- село Иново, с ръководител Анелия Младенова. Танцовият състав за автентичен фолклор ще изпълни "Смарданска ръченица", "Ситница", "Осмица", "Пиян Георги" и "Дайчово хоро". Детският състав "Живо въгленче" ще се включи с "Чичово", "Шира" и "Батута".

Танцов състав "Мъндриле" при народно читалище "Просвета"- село Покрайна, с ръководител Деян Славчев, ще изпълни характерното за Златорожието хоро "Батута". Самодейците ще покажат и танци от Шопската етнографска област, разказа кметът на Покрайна и председател на читалището Адриана Паскова:

"Участваме с автентичното хоро "Батута", което е типично за нашия край. Дори и начинът, по който се хващат за ръце в хорото, е характерен единствено за нашия край - Златорожието. След това ще участвахме в етнофолклора с шопски танц, който се състои от три съставни части - "Петрунино хоро", "Кюстендилска ръченица" и "Граовско хоро". Връщаме се към корените си, народното творчество навлиза във всеки един дом и най-вече в сърцата на младите хора."

СнимкаЗа първи път в Роженския събор ще участват самодейци от село Антимово. Те ще се изявят с музика на запис, поради липса на средства за участие на духовата музика, обясни секретарят на читалище "Развитие" Цеца Христова:

"Ние ще се явим с хора̀, традиционни за нашия край. На запис ще бъдем, защото средства за музика нямаме.Танцьорите на Антимово навсякъде излизат с духов оркестър, който се състои от 9 човека и трябват много разходи за тях. Танцьорите са перфектни и мисля, че всичко ще бъде нормално."

Цеца Христова каза също, че антимовските танцьори още не са готови да кандидатстват за включване в списъка на нематериалното културно наследство. През 2012 година в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство по Националната система "Живи човешки съкровища - България" беше включена Антимовската духовата музика.

Стари чипровски хора̀ и песни ще прозвучат на събора на народното творчество. Такава програма подготвят фолклорният състав при народно читалище "Петър Богдан", каза пред Йорданка Петрова секретарят на културното средище Христинка Димитрова.

"Ще представим стари чипровски хора̀ и песни. Представяме ансамбъл, който се състои от 25 души. Ансамбълът към читалището спечели съвсем наскоро първото място на Петропавловския събор в град Люсковец."

Самодейците при читалище "Просвета" - село Оселна са единствените представители на община Мездра на събора. Читалището ще участва с женска певческа група "Оселнешки напеви", детска танцова група "Оселнешки ритми" и индивидуални изпълнения на Ванеса Богданова и Светла Кръстева. Това каза секретарят на читалище "Просвета" Десислава Димитрова и добави:

"В Роженския събор ще участваме с женската певческа група с две песни, детската танцова група ще се представи с два танца. Имаме и две индивидуални песни на Ванеса Богданова с "Мила родна къща" и на Стела Кръстева с "Йове, малай моме"."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40