Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правим с биоразградимите отпадъци

Снимка: Радио ВИДИН

Днес говорим за компостирането- как да го правим в домашни условия, бързо и лесно да получим биотор. Ще научим интересни моменти около образователната обиколка в магазините във Враца, свързана с отговорно отношение към пазаруването. Какво можем да направим, ако искаме да се запазят съществуващите ограничения върху човешката дейност в териториите от европейската мрежа НАТУРА 2000?

Можем ли да използваме биоразградимите отпадъци? За какво и как? По темата си говорим с Ивайло Атанасов, от фирма "Екокомпост", специализирана в домашното компостиране. Компостирането е естествен начин за преработка на биоразградими отпадъци и превръщането им в хумусо-почвен материал, наречен компост. Той може да се използва за наторяване в градината и да се получава в домашни условия. И колкото и да изглежда лесен този процес, оказа се, че трябва да знаем как да компостираме правилно, за да получим естествена тор.

"Вместо да си изхвърляме биоразградимите отпадъци, можем да си ги преработваме в дворовете и да си правим компост. Може и без никакви налични средства да компостирате. Хора, които искат да преработват отпадъците си, могат да си направят компостер с подръчни материали или да си купят от търговската мрежа съд, наречен компостер. Компостерът се поставя директно върху почвата, започвате да изхвърляте отпадъците и след известен период от време отпадъците ще с превърнат на тор. При компостирането в домашни условия трябва да се спазват три основни неща. Основното правило е да не пълните компостера с еднороден тип материали. Те могат да бъдат разделени на зелени- богати на водно съдържание, като окосената трева, обелки от зеленчуци и плодове. Но трябва да имате и т.нар. кафяви материали, които дават консистенцията на компоста. Второто правило е да разбърквате съдържанието веднъж седмично, за да вкарвате въздух. Това е условие да не ви замирише компостът. Третото условие е да гледате влагата- като пипнете компоста трябва да е с консистенцията на мокра гъба за миене", обясни основните правила на компостирането Ивайло Атанасов.

СнимкаВсеки от нас може лесно да си прави компост; няма разход на електроенергия, няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда. Компостери е закупило читалище "Петър Богдан" в Чипровци. Те са поставени преди месец, затова и още няма готова биотор, обясни секретарят на читалището Христинка Димитрова:

"Решихме, че трябва да има по-голяма екокултура. Разработихме един проект "Еко център за обучение и устойчиво развитие У-планин". Закупили сме и сме монтирали компостери на територията на града. Преди да ги поставим 25 деца и техните родители, и близки присъстваха на презентация, в която им беше разяснено компостирането. Децата сами участваха в сглобяването на компостерите и поставянето им на избраните места. Главното, което ни накара да го направим, е желанието да покажем на децата си за черното злато на фермера или органичната тор и да научим местните хора, че за растителните отпадъци би имало много по-добро реално приложение."

Читалището в Чипровци предстои да проведе еко уикенд свързан с почистване на отпадъци и обучителен лагер- "Училище за природа", в края на август.

Екип на фондация "Екоцентрик" посети Враца, за да направи един градски тур по магазините, който са нарекли "Консумувай". Целта е създаването на отговорно отношение към пазаруването при млади хора. Сътрудникът ни от Враца Жоро Александров се срещна с Христина Банчева от фондацията:

Христина Банчева"Това е интерактивна образователна програма за отговорно потребление, която се прилага под формата на градски тур. Обектите, които разглеждаме, са продуктите от ежедневна употреба- дрехи, обувки, кафе, шоколад, електронни мобилни устройства. Целта е да запознаем младите хора с въздействието върху околната среда, другите части на света, със социалните проблеми на нашето ежедневно потребление. Да разберем какво стои зад един продукт- откъде е дошъл, кой го е произвел, с каква цена, какво въздействие за околната среда има това."

Участват ученически групи, а водещите също са млади хора. Те са доброволци и са обучени от организаторите. Мултипликаторите са хората, които мултиплицират своя опит и знания по дадена тема. Те говорят на същия език като младежите, които участват в групата.

В Германия подобна образователна програма има от 10 години. За това време образователни обиколки са направени в над 70 града, има над 200 мултипликатора и младежите, които ще бъдат обучени в България, ще обменят идеи и опит онлайн. Ще гостуват и в Германия.

Европейската мрежа Натура 2000 е под заплаха. В момента тече оценката на ефективността на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. 372 000 европейци вече гласуваха в подкрепа на законите, опазващи природата, чрез кампанията "Природата в опасност". За съжаление подкрепата от България все още е слаба, а до края на гласуването остава по-малко от месец. Всеки може да участва в гласуването през интернет страницата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП): http://bspb.org/bg/naturealert.html или директно на страницата на Европейската комисия в случай, че не е съгласен по един или друг начин и предварително зададените отговори.

СнимкаПо темата сътрудникът ни от Белоградчик Иванка Петрова разговаря със Свилен Чешмеджиев от БДЗП:

"Тази кампания, която върви в момента в България, се координира от БДЗП. Важно е всеки да участва, защото в момента се прави оценка на самата ефективност - дали има смисъл от тези директиви, дали въобще ще има НАТУРА 2000. За да останат наистина хубави природни забележителности и красива природа, приканвам всеки един от нас да даде своя глас."


В Европа действат няколко основни закона, които пазят най-безценните частици от нашата природа. Оцеляването на всички диви растения и животни, както и на най-важните места, които те обитават, зависят от спазването на тези закони. В момента Европейската комисия обсъжда отслабването на тези директиви. Институцията е стартирала публични консултации и ни пита за нашето мнение. Сега е моментът нашият глас да бъде силен и да бъде чут в Брюксел. Консултациите на ЕК съдържат няколко въпроса. Може да ги намерите на сайта на Българското дружество за защита на птиците и да дадете своя глас.

Снимка1000 годишен дъб стои гордо на средата на новоасфалтирана улица в кулското село Тополовец. От пътната фирма искали да отсекат дървото, но кметът на селото направил допитване да се сече или не вековното дърво. Хората били категорични- старият дъб трябва да остане и да "разказва" и на идните поколения историята на Тополовец. Още от историята за старото дърво- от местния жител Михаил Миленков. С него разговаря Ани Цекова:

"Казват, че дървото е 1000-годишно. Хората се надигнаха, че не бяха съгласни да бъде отсечено. Има поверие, че всички починали около него, това е станало, защото е отсечен един клон и че този камък е преместен. Баба Ванга е казала, че носи нещастие камъкът, защото е преместен."

Оброчният камък с формата на кръст е върнат на старото си място и вече стои до дървото. Михаил Миленков си спомня от детските си години как са слагали люлка на стария дъб и децата са се люлели на нея. Хората от Тополовец са категорични, че не искат дървото да се отсече, нищо, че е в средата на улицата.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40