Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ отложи гласуването на поредния шестмесечен отчет за управлението на БНР

Според генералния директор, няма криза в радиото

Снимка: Ани Лозева
Съветът за електронни медии отложи за следващото свое заседание гласуването на отчета за управлението на БНР за периода от началото на декември 2014 година да края на май. Причините за отлагането са критичен кворум по време на днешното заседание на регулатора и това, че, според СЕМ, в отчета не е засегнат достатъчно въпросът с протестиращите в медията журналисти, които искат оставката на генералния директор на радиото Радослав Янкулов и на Управителния съвет на БНР. 

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов увери, че то се управлява разумно, експертно и с перспектива. На въпрос на члена на СЕМ Анна Хаджиева дали планираните в радиото структурни промени ще доведат до реваншизъм спрямо протестиращите, Янкулов отговори, че думата е непозната за УС на БНР.
Янкулов отчете 10% повече приходи и 25 на сто повече приходи от реклама за миналата година. 
Преди директорът да довърши отчета си Мария Стоянова от СЕМ напусна заседанието като обяви, че в доклада е забелязала само "абсолютна безкритичност". 
Председателят  на регулатора, доцент Георги Лозанов каза, че отчетът на ръководството на БНР не е автентичен спрямо ситуацията в медиата в момента.
Мисля, че ситуацията изискваше в този отчет преди всичко да има анализ начина, по който се управлява Радиото, за проблемите, които среща това управление, отговор на критиките. Не да се държиме, като че ли това е нещо, някакви хора, които нямат право на глас. В Закона за радио и телевизия има един член, който казва, че критиката към ръководството на обществените медии не се смята за нелоялност към работодателя. Този член е по дълбок от простата защита. Така че този диалог е необходим и тази самооценка е необходима и аз ще гласувам за отчет, когато я видя.


Подробностите чуйте в репортажа на Андрей Борисов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!