Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателски съвет в НС решава кой проект за промени в Конституцията да бъде гласуван

Снимка: БГНЕС

Пореден председателски съвет ще се събере в Народното събрание (НС). След вчерашните разговори в парламента остава неясно ще има ли нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, или пък в петък ще бъде подложен на гласуване вече внесеният проект. Досега е ясно, че Реформаторският блок (РБ) няма да подкрепи законопроект, различен от внесения.

Остава под въпрос дали ГЕРБ ще внесе новия проект с трите безспорни промени: разделяне на Висшия съдебен съвет, засилване на ролята на Инспектората към съдебния съвет и пряк избор на магистратите.

Заявената готовност за внасяне на нов законопроект, в редуциран вид на вече внесения, остава под въпрос. Такъв проект има и може да бъде подписан от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт, Българския демократичен център и Движението за права и свободи. 

Въпреки че РБ реши да не оттегля подкрепата си за вече внесения проект с конституционните промени, новият би събрал достатъчно мнозинство и може да бъде внесен в Народното събрание. Ако от ГЕРБ обаче се откажат да инициират новите текстове, то в петък законопроектът за изменение и допълнение на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители, ще бъде подложен на гласуване, но няма да може да събере 160 гласа и ще отпадне.

От РБ поискаха нови преговори преди петъчното гласуване и търсене на широк консенсус. По закон, при отхвърляне на вече внесения законопроект, шест месеца след това конституционна реформа няма да може да се прави. След разговорите вчера стана ясно, че непроменена остава позицията на БСП и "Атака", които няма да подкрепят промени в основния закон.

Депутатите ще продължат на второ четене обсъждането на текстовете за промени в Закона за митниците, започнало на извънредното заседание във вторник. В дневния ред са още промените на Закона за българите, живеещи зад граница, и второто гласуване на законопроекта за защита на националната сигурност.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще изслушат кандидатите за подуправители на Българската народна банка.

Следобед ще бъдат изслушани кандидатите за омбудсман досегашният – Константин Пенчев, и номинираната от БСП Мая Манолова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Конституционният съд ще бъде питан за промените в основния закон между двете четения

Подготвя се внасянето в Парламента на нов законопроект за промяна на Конституцията, който да е подписан от 3/4 или 180 народни представители. В този законопроект ще залегнат трите пункта, обявени от премиера, по които е възможно постигането на..

обновено на 22.07.15 в 17:51

Смилов: Основният спор е кой ще излъчва членовете на прокурорската колегия във ВСС

Председателският съвет на Народното събрание обсъжда и тази сутрин конституционните промени, необходими за реформа на съдебната власт. Кой проект за промени в Конституцията да бъде предложен за гласуване утре, ще решава днес Съветът. Очаква се да..

публикувано на 23.07.15 в 08:52