Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресивни кучета вдигнаха на протест жители на Синаговци

6
Снимка: Пламен Генчев

Жители на видинско село се вдигнаха на бунт заради агресивни кучета. Може ли някой да се намеси и да успокои хората? Какво се случва с общинския приют за кучета във Видин? В предаването "Еко Свят" днес говорим и за предстоящото изкачване на връх Миджур, което се случва първата събота на месец август всяка година.

Жители на видинското село Синаговци протестираха заради това, че никой не предприема мерки срещу собствениците на агресивни кучета. От години животните се движат свободно из селото, а хората се страхуват да не ги нападнат. Потърсихме кмета на Синаговци Иван Иванов, за да попитаме предприемани ли са някакви мерки спрямо собствениците на животните, но вчера в телефонен разговор той ни каза, че е във Видин по работа. Срещнахме се с Даниела Лозанова- жената, която заедно с Валери Трифонов отглежда проблемните кучета:

"От къде да знам защо ги е страх. Какво да направя, къде да закарам тези кучета? Предложиха ми да ги дам в приют. Няма да ги дам в приют. Две мъжки са, тези малките сме ги взели да ги продаваме", разказа  Даниела Лозанова и обясни, че е помогнала на последното ухапано дете- закарала го е на лекар и му е купила антибиотик.

СнимкаПоследният случай от този месец- ухапано е дете на 16 години, съобщиха от пресцентъра на общината. Момичето живее близо до дома на Даниела Лозанова. Казва се Зорница. Не можахме да се срещнем със Зори, както я наричат съседите, защото в дома им нямаше никого вчера.

"Страх ни е от тези кучета, не можем да минаваме по тази улица, търчат и по колите. Мен не са ме хапали, но чак тук идват. И тук са ухапали това момиче до нас. Влезнали кучетата вътре у тех и ухапали детето. Искаме да се махнат тези кучета... Три кучета големи имат и 8 малки. Тези хора, трябва да се махнат тези кучета или заедно с кучетата да ги изселат. Това е безобразие. Колко актове са им съставили досега и един не са платили. Има 5-6 човека са ги ухапали тези кучета... Не са винаги вързани. Много пъти са пуснати и идват тук, а тук има малки деца. Хората от селото искат спокойно да се движат по улицата", разказаха съседи.

Срещнахме с една от пострадалите - Василка Кирилова. Разказа ни, че на 3 февруари тази година по обяд заедно със собственичката на кучетата, отивала да честити рожден ден на техен съсед. Кучетата я нападнали без да ги е предизвикала по някакъв начин:

"Те ме нападнаха в нейно присъствие и тя нищо не можа да направи. Като ме събори на земята и добре, че съм си захлупила очите и тази ръка нагоре, та тука вече ме разкъсаха много. То ме изяде, разбираш ли, то ме изяде. И оттука направо при кмета, не съм спирала въобще у дом. Той вика: "Звънни на 112, да дойдат да се справят с тези кучета." А той води нейна дъщеря, нашият кмет е зет на собственичката кучетата. Зорница е ухапана онзи ден, а преди Зорница е ухапана баба Вътка", разказа Василка Кирилова и показа белезите по нахапаната ръка.

СнимкаДъщерята на пострадалата жена Пламена Александрова обясни, че е завела дело срещу собствениците на кучетата, за средна телесна повреда. Каза още, след нападението майка й е отключила диабет. Освен това никой от собствениците на кучетата не се е поинтересувал как е жената, след като е била нападната.

Община Видин изпрати писмо до Районната прокуратура и до Областната дирекция на МВР във връзка с докладна от кметския наместник на с. Синаговци Иван Иванов заради оплакванията на жители на селото от агресивни домашни кучета, коментира кметът на Видин Герго Гергов:

"Община Видин е предприела и на практика почти е изчерпала възможностите за реакция. Ние сме наложили съответните административни наказания на собствениците. Надявам се прокуратурата и други правоимащи органи да влязат в ролята си, тъй като явно собствениците на тези животни категорично погазват закона и не желаят да го спазват."

Кучетата не са регистрирани и декларирани съгласно Наредбата за притежаване и отглеждане на домашни кучета, но имотът е частен и Община Видин няма правомощия да предприеме действия за отвеждането на животните в Общинския приют.

СнимкаВ "Еко Свят" днес ще засегнем и темата за Общинския приют. Припомням, че още в началото на април, когато във Видин приключи работа екипът на фондация "Четири лапи" по кастриране и обезпаразитяване на безстопанствените кучета, секретарят на Общината Орлин Василев съобщи, че приютът е завършен и се очаква разрешението за работа на обекта. Попитахме в пресцентъра на местната управа какво се случва около приюта?

"Много се радвам, че отваряме темата за безстопанствените животни, тъй като това беше един от основните и все още е един от най-наболелите проблеми на обществеността в нашия град. Със собствени средства Община Видин успя да изгради един чисто нов приют, отговарящ на всички европейски изисквания за работа с безстопанствени животни. Всички необходими документи са издадени към настоящия етап. Приютът притежава Удостоверение № 43, че е вписан в регистъра на ветеринарните лечебни заведения. Назначен е и предвиденият персонал, така че се очаква всеки момент да заработи. На практика приютът вече започна работа и усилията са съсредоточени за създаване на необходимата организация за настаняване на безстопанствените животни. Предстои да бъде направено официалното му откриване, но всъщност приютът вече работи", каза кметът на Община Видин Герго Гергов и допълни, че всеки, който иска и може да бъде полезен, е добре дошъл да помага на екипа- помощ като храна, съвети или активно участие на природозащитните организации.

СнимкаИ сега една покана за почивните дни- ако искате поне за малко да избягате от жегата в града, може да се включите в предстоящото традиционно изкачване на връх Миджур. За него си говорим с Богомил Петров - председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония", което е организатор на изкачването и традиционен участник в планинския преход.

"Първата събота на месец август ще се проведе поредното, 26-о изкачване на връх Миджур. Аз се включих през 1997 година. Изкачването се организира от ТД "Бонония". Всеки, който иска да изкачи върха, трябва да се запише, за да получи разрешение за това изкачване. Защото то е в граничната бразда. Тези, които ще отидат с колите си, трябва да отидат на хижа Миджур сутринта. Тя е на 7 километра след село Горни Лом. В 7 часа сутринта е сборът и след това ръководителят дава началото на похода", разказа Богомил Петров.

Изкачването на връх Миджур става за 5 часа. Преходът е цял ден. Желателно е, който иска да се включи в изкачването, да си носи дрехи за дъжд, храна и вода. Връх Миджур е висок 2 168 метра.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40