Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско обсъждат плана за управление на парк "Пирин"

| обновено на 24.07.15 в 11:41
Банско
Снимка: БГНЕС

В Банско ще се проведе обществено обсъждане на готовия проектоплан за управление на Национален парк "Пирин" през следващите десет години. Според природозащитници проектът е несъстоятелен поради липса на оценка за въздействие на допустимите съоръжения върху околната среда.

Досега в различните етапи от разработването на плана за управление бяха проведени две обществени обсъждания, след които възражения бяха внесени както от природозащитници, така и от осемте общини, граничещи с парка. Местните власти от години настояват за преразглеждане на забранителните режими, които, според тях, са необосновано рестриктивни. 

В процеса на изготвянето на плана бяха изследвани екосистемите, местообитанията, водите и горите, които, според експертите, са в добро състояние. Потенциален риск има за териториите около езерата заради свободното пашуване на домашни животни. В новия план се допуска изграждането на спортни съоръжения и разширяване на съществуващи в така наречените "зони за туризъм", които са общо седем. 

Ден преди финалното обществено обсъждане от коалиция "За да остане природа в България" изпратиха становище до министъра на околната среда и водите, в което алармират за драстично неспазване на заданието при разработването на плана, както и за неизпълнение на ключови дейности, като обвиняват и дирекцията на национален план Пирин в липсата на "институционален капацитет". От коалицията настояват министър Ивелина Василева да отмени общественото обсъждане на готовия план за управление на Националния парк, докато не се направи проверка на техните сигнали.

Управителят на фирмата, която разработва новия план за управление на националния парк, Анатолий Стефанов отрече обвиненията:

Планът е рамков документ – той разписва, че всички дейности ще се развиват по силата на специално разработени проекти и планове. Такива например са подробно разсрочени планове на всяка конкретна туристическа зона, която ние предлагаме и това сме го описали в режимите и нормите за всяка. На всяка туристическа зона се прави оценка съгласно Закона за устройство на териториите се прави оценка за съвместимост, която е съобразно изисквания в Закона за биологичното разнообразие, тъй като е зона по натура.

За предаването "Преди всички" Любомир Попйорданов от Българската асоциация за алтернативен туризъм сподели, че от организацията също са внесли писмо, в което първа забележка е липсата на биологична оценка:

Създаването на такъв проект и неговото обсъждане предполага да има такава екологична оценка, а такава оценка е записана в заданието. Следователно изпълнителят не е изпълнил заданието, а пък е преминал към следващ етап, без да е завършил екологична оценка. Става дума за обект на световното наследство, който е изключителна държавна собственост.

Според нас Министерството на околната среда все още може да спре това обществено обсъждане и дори да го отложи, допълни Попйорданов.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еколози сигнализират за финансови нарушения в обществената поръчка за парк "Пирин"

Природозащитни организации сигнализират екоминистъра за финансови нарушения в обществената поръчка за разработване на новия план за управление на "Пирин".  Еколозите твърдят, че новият план за управление на Н ационалния парк "Пирин" не е с необходимото..

публикувано на 23.07.15 в 16:28