Шоколадови емоции в "Автобиография Северозапад"

3
Колаж: Радио ВИДИН

Шоколадови емоции в "Автобиография Северозапад" с Вокална група "Шоколадче"- гр. Лом и тяхната ръководителка Росица Кръстева. Нашата среща се случва след много вълнуващ момент за децата и Роси- завръщането им с медали от Международен конкурс "Eurokids" Майори, Италия. Златен медал за София-Еллен Първанов, бронзов медал за ВГ "Шоколадче" три специални награди за Анна Василева, Ралица Тодорова и Теодора Тодорова, както и покана за Теодора за конкурса "Shining star" в Анталия, Турция. Преди това ВГ "Шоколадче" участваха в Международен конкурс "Звукът на времето", спечелиха три златни медала за секстет "Shokogirls", "Млечно шоколадче" и за София-Еллен Първанов. Групата съществува от 2008 година и до момента има богата колекция с награди от цял свят.

"2015 година за нас бе изпълнена с много хубави шоколадови емоции. Започнахме с Международен конкурс "Път към славата"- златен медал за секстет "Shokogirls"- златната шоколадова шесторка- Анна, Славяна, Ивелина, Александра, Теодора и Биляна. Следва Национален конкурс "Орфеева дарба"- сребърен медал за формация "Млечно шоколадче"-малките шоколадчета до 7 годинки, както и още 4 награди за София- Еллен Първанов, Ралица Тодорова и Елена Николаева. Международен конкурс за испанска песен "ABANICO"- голямата награда GRAND PRIX, с която ни номинираха за конкурса в Италия, както и наградата на испанския културен център "Сервантес" за Анна Василева. Национален конкурс "Цветен камертон"- две награди за Елена Николаева и Ралица Тодорова. Международен конкурс "Изгряват звезди"- две специални награди за София- Еллен Първанов и Теодора Тодорова. Победители сме и в двете категории- според гласуване на зрителите и според професионалното жури на международния конкурс на детската интернет телевизия "Аз мога, аз знам". Творческа среща- концерт с Мими и Развигор "Искам да стана звезда като Мими и Развигор". Международен конкурс "Звукът на времето"- три златни медала за секстет "Shokogirls", "Млечно шоколадче" и за София- Еллен Първанов. Международен конкурс "Eurokids" Майори, Италия- златен медал за София- Еллен Първанов, бронзов медал за ВГ "Шоколадче", три специални награди за Анна Василева, Ралица Тодорова и Теодора Тодорова, както и покана за Теодора за конкурса "Shining star" в Анталия, Турция"- изреди отличията на ВГ "Шоколадче" само за последната 2015 година Росица Кръстева.

Всъщност кръстник на талантливите деца е дядо Дометиан, това се случва през 2008 година. И сякаш Божията сила бди над талантите от Лом, защото те с много ентусиазъм, любов и труд покоряват музикалните върхове в страната и чужбина. Пеят песни на албански, италиански, испански.  В студиото на Радио ВИДИН изпяха и своята авторска песен "Шоколад", написана от композитора Вячеслав Кушев, текст- Атанас Капралов. Как идва името на групата?

Снимка"Решихме да си измислим име, всяко едно дете написа на листче своето предложени, аз също написах моето и след това ги обсъдихме. На всички деца им хареса да се казваме "Шоколадче"- така моята идея за име бе избрана от всички деца и сега с гордост и наслада се обявяваме- Вокална група "Шоколадче", разказва още Росица Кръстева. По образование тя е музикален педагог. Но това не е достатъчно, за да ръководиш група от талантливи деца- трябва да си и психолог, и мениджър, и приятел на децата и техните родители. Точно такава е Роси. За това говорят многобройните награди и отличия:
2011 година:
-Златни ябълки- 4 награди;
-Международен фестивал "Мерак за грош"- Ниш, Сърбия;
-Международен фестивал "Охридско славейче"- Охрид, Македония;
-Международен конкурс "Славеите на Адриатика"- Албания, Анна Василева  представи България.

2012 година:
-Театър София- благотворителен концерт "Изкуството против анорексията";
-Международен конкурс "Изгряват звезди"- първа награда и награда на кмета, както и две специални награди за Анна Василева;
-Международен конкурс "Златни ябълки"- 8 наградени деца- индивидуални изпълнители;
-Детска оперета със Симфониета Видин- "Къщичка под снега".

2013 година:
-Национален конкурс "Орфеева дарба"- 7 награди- златен, три сребърни и три бронзови медала;
-Записи в Националното радио;
-Национален конкурс "15 лалета"- сребърен и бронзов медал;
-Международен конкурс "Златни ябълки"- 7 награди в различни категории;
-Международен конкурс "Ja sam tvoj drug"- Сърбия- Славяна Кръстева спечели GRAND PRIX;
-Национален детски конкурс "Щуротека" на БНР;
-Подгряваща група на концерта на Мария Илиева по случай Деня на енергетика в Козлодуй.

2014 година:
-Международен конкурс "Път към славата"- 2 сребърни и един бронзов медал;
-Национален конкурс "Орфеева дарба"- 7 награди- два златни, три сребърни и два бронзови медала;
-Международен конкурс "Трикси"- Албена, 4 първи места, три втори и две трети места, както и голямата награда за най- добре изпълнена песен на директора на конкурса;
-Международен конкурс "SOFIA GRAND PRIX"- бронзов медал и две специални награди за Анна Василева и Ралица Тодорова;
-Международен конкурс "Сребърна Янтра"- специална награда на организаторите на конкурса за Анна Василева;
-Международен конкурс "Златни ябълки"- 4 награди за Елица Драшкова и Елена Николаева;
 -Международен конкурс "CRYSTAL STARS" в Румъния, Ралица Тодорова представи България в първа възрастова категория за деца до 8 години и спечели две награди;
-Концертът в Народното събрание в деня на Националния празник на Република България- 3 март. Голяма чест е и поканата в този ден за участие в националната кампания "Една детска сълза- една молитва";
-Симфонична приказка за солисти, хор и оркестър "Рожден ден"- произведение композирано за вокалната група, по музика, текст и оркестрация на концерт-майстора на оркестър Симфониета Видин- Маргарита Маргаритова, а поводът е тържественото честване на 100 години ломска детска оперета на 31 октомври 2014 г.

Вокална група "Шоколадче" е поредното доказателство, че в Северозападът има много талантливи деца и всеотдайни педагози, нека се гордеем с тях и да им пожелаем още шоколадови  предизвикателства и награди!

Галерия

Вижте още

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10