Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На стаж през лятото в България и чужбина

Част от стажантите и техните ръководители от ПГ "Михалаки Георгиев"- град Видин
Снимка: Светлана Стоенелова
За възможностите за стаж, които предоставя ПГ "Михалаки Георгиев"- гр. Видин си говорим с директора на училището Евлогия Манджукова:

"Учебните стажове се провеждат в две насоки- учебни стажове в базата на училището и другият вариант е стаж във фирми по съответната специалност на територията на града. В края на учебната година за учениците от 10, 11 и 12 клас са предвидени две седмици т.нар. производствен стаж. От тук вече възможностите са в три направления- едната възможност е учениците да проведат този стаж по проекти в чужбина, ние работим с Испания и нашите ученици провеждат производствения си стажа там. Другата възможност за провеждане на стажа е "Златни пясъци" в 4-ри звезден хотел. С тази фирма имаме от 5 години договор и всяка година изпращаме наши ученици, като бройката е стигала до 120 ученици. Третата възможност за стаж е във фирми на територията на гр. Видин. Задължително е учениците да проведат производствения си стаж, тъй като това  е годишна оценка, без която те не могат да приключат учебната година."

На въпроса защо е толкова важно учениците да провеждат стажа си на реални работни места Манджукова отговори така:

"Много е важно учениците да провеждат стажовете си на реални работни места! Това е нашата основна цел. Нашите ученици на 100% провеждат стажа си на реални работни места. Отивайки на стаж извън Видин, те могат да видят цялостната работа на един голям хотелски комплекс, да проследят как се случват нещата от рецепцията, през кухнята,  през ресторанта до хотелските стаи, защото тяхната професия не опира до това да се сервира кафе в квартално кафене."
 
За територията на Видин гимназията има договор с 32 фирми за провеждане на стаж, а от обратната връзка с тях става ясно, че работодателите дават висока оценка на стажантите. Най-хубавото е, че има стажанти, които намират своето работно място след завършване на гимназията именно във фирмата, в която са стажували.

Кога ученическите стажове са ефективни?

"На среща с работодателите в Балчик, говорехме точно по този въпрос. Когато учениците отидат на стаж, да не ги ползват за общи работници, а действително да им бъде назначен наставник, който да им надгражда знанията. Това е смисълът на професионалния стаж и образование. Ако работодателят не подаде ръка, няма как да се случат нещата"- завършва Евлогия Манджукова.

Владислава Тихомирова се обучава в специалност "Администратор в хотелиерството":

"Бях в Испания, много съм доволна от стажа, научих каква е работата на рецепцията, как се прави регистрация и настаняване. Говорехме на английски и испански език."

Денис Людмилов се обучава в същата специалност:

"Бях миналата година в Испания, имал съм стаж и в България, но в чужбина нивото е много по-добро, има и повече туристи."

"Стажувах в хотел на "Златни пясъци"- там се научих на дисциплина и екипна работа, а моите задължения бяха да сервирам и отсервирам", разказва Десислава Минкова. Такава е била и работа на Савина:

"Научих се да работя като възрастна, бих избрала това за моя бъдеща професия!"

Всички категорично заявиха, че ще останат на работа в България. А тяхната пряка ръководителка Бисерка Каменова каза:

"Организацията в Испания е перфектна и стажът е изключително полезен. Научиха се на отговорност и бяха поставени в ситуация, в която не могат да бъдат във Видин!"

Накрая всички споделиха, че усмивката е най-важна за работата в туризма!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40