Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мизия година след водния ад- без вода и във фургон

10
Снимка: Светослав Цветанов

Предаването "Еко Свят" днес е за хората в Мизия. Преди една година, веднага след наводнението, се срещнахме с пострадалите. Тогава ниската част от Мизия беше под вода- между 1 и 3 метра, хората бяха напуснали домовете си и бяха загубили събирана с години покъщнина, домашни животни, документи и лични вещи. 27 къщи рухнаха. Двама души загубиха живота си. Река Скът излезе от коритото си и причини щети, оценени от властите за 6 милиона лева. Хората и сега не могат да си обяснят как проливните дъждове и избили подпочвени води могат да причинят такова бедствие. Не могат да забравят какво са преживели през нощта на 2 срещу 3 август. Година по-късно градът бавно се възстановява от водния ад.

Една година след бедствието в Мизия хората продължават да се борят с последствията. Тези, които имат пари и възможности, са ремонтирали къщите си. Другите- чакат помощ от държавата и от дарители. Ясно си спомнят какво са преживели преди една година на 2 август и през какво са преминали в първите дни след бедствието.

Снимка: Светослав Цветанов"Искате ли да тръгнем и да питаме колко хора ще ви кажат, че са получили някакво известие... Управата има грижата за човешкия живот. Тук са 3000 жители. Ти си длъжен да предупредиш хората с всички средства- тук има уредба, която е свързана с Козлодуй, има камбана... Ние бяхме 10-15 дни навън докато започна да се оттегля водата. Тези кофражи ги правя с ламината, който беше вътре- става вече за кофраж... Донесоха ни известие в четвъртък, че ще има 5-метрова вълна. Никой не повярва, че 5-метрова вълна ще дойде да ни залее. Дойде в началото вода до глезена и изведнъж в 11 часа вечерта почна да влиза вътре в къщата вода и наистина решихме, че ще се давиме. Водата вървеше със страшна сила. Всичко замина, вътре няма нищо, всичко изхвърлихме... От обяд водата дойде в двора и към 6 часа влезна вътре в къщата и 11 и половина, първата вълна, която беше много висока, сестра ми беше на пътеката, като я подпря вълната и тя се хвана за една тръба на асмалъка и водата я носи. Тук едни съседи дойдоха и ни измъкнаха. Аз бях на онази къща, дето е паднала, на терасата и не ме удари вълната така. Аз, с тези патерици, щях да бъда удавена. Къщата е паднала един час след като сме излезли. Малко да сме се били забавили- да сме под руините.. И по- добре да е било...", не могат да скрият болката си хората от Мизия.

Близо 1200 са пострадалите от наводнението в Мизия. Наводнените къщи са 593. 27 са срутени, сериозно пострадали са 76, а 302 са за основен ремонт, показва оценката на щетите след като се оттегли водата.

Сред пострадалите е и кметът на Мизия Виолин Крушовенски. По образование е лекар хирург. Казва, че най-много съжалява за специализираната медицинска литература, събирана с години. Преди една година, на 2 август, е на терен- прави диги с пясък в чували.

"Което беше смешно на фона на това, което дойде. Търчах из целия град. Не знам как съм се евакуирал. Ние скъсахме дигата извън града, така че водата да се оттече, но за жалост това не помогна. Хидротехническият анализ на прокуратурата доказа, че са преминали 60 милиона кубически метра вода. Това е горе-долу е размерът на един язовир като Искър. 60 милиона кубически метра вода формира воден стълб от 3 метра. В продължение на 20 дни Мизия остана под вода въпреки изпомпването. През това време се овлажниха къщите, компрометираха се конструктивно, загуби се реколтата, унищожи се покъщнина. Изводите са в три направления- средното десетдневие на месец юли е най- дъждовният месец от година насам, високи подпочвени води, паднали количества валежи от 50 до 110 литра на квадратен метър. В продължение на 4 денонощия в цялата Врачанска област пада екстремално количество вода. Тази вода прави водосбор, който започва да се оттича. А тук е водосборът на три реки. Всичко това доказва, че е преминала не 100-годишна, а 500-годишна вълна. Тази експертиза ми беше предоставена от Районната прокуратура и ще ни бъде в полза за бъдещи проекти"
, каза кметът Виолин Крушовенски.

Снимка: Светослав ЦветановПри всеки по-силен дъжд хората изпадат в паника и отиват да видят нивото на реката. Общината е почистила критичните участъци на Скът- това са подмостовите пространства в града. Има идея да се направи байпасен, сух канал, който, при такава ситуация, да може да поеме високата приливна вълна. За това трябва комплексен подход на държавата, защото мерките са в юрисдикцията на "Напоителни системи" и на областния управител. Всички тези мерки зависят от желанието и възможностите на институциите. И да не забравяме, че парите за превенция винаги са по-малко, отколкото след това за възстановяване на последствията.

Държавата отпусна на Мизия 1 200 000 лева за възстановяване на щетите. С парите са възстановени разрушената улична настилка, скъсаните диги, ремонтирани са детската градина и две училища, отнесения от водата мост в село Крушовица, изградено е фургонното селище.

"Изградихме фургонно селище с пълна обезпеченост на водопровод, канал и електрифициране. Фургоните са ни предоставени от Главна дирекция "Гражданска защита". Удължихме договора, който беше за една година за още 6 месеца. 20 са фургоните. В тях живеят предимно хора в неравностойно положение, самотноживеещи хора, многодетни семейства, тези, които загубиха къщите си или пък имотите бяха силно преовлажнени. В едно училищно общежитие на 2 етажа също има хора. Около 35 човека са в общежитието и във фургоните- около 40-45. Това са хора, които нямат пари да си оправят къщите и няма къде да живеят. Цяла зима там са живели", обясни кметът на общината Виолин Крушовенски.

Снимка: Светослав ЦветановНе всички пострадали са настанени във фургоните и в общежитието. Някои са напуснали града и са отишли при свои близки. Други са си купили къщи в съседните населени места. Възстановителните процеси не спират. Със или без средства всеки по някакъв начин се пригажда да живее. Много от хората не са през цялото време във фургоните, ползват ги само да преспиват в тях, докато правят ремонти. Общо 800 домакинства са пострадали.

В Мизия временното фургонно селище за пострадалите от наводнението е изградено до бившата жп гара. Жегата е непоносима, до фургоните няма дървета и няма къде да се скриеш на сянка. Срещнахме се и с хора, настанени в тези временни жилища:

"Аз бях на квартира и къщата падна от наводнението. Аз, трите деца и мъжа ми, 5 човека сме тук. Нямаме къде да отидем. Тук сме в две стаички, нещо като коридор и баня с вътрешна тоалетна. Не във всички фургони има хора. Никой не седи тук в жегата. Хората си ходят там, където са им къщите. Нямаме вода, някакъв режим има. Наливаме вода в туби, в кофи... Аз, е, отсреща живеех. Сега съм във фургон. Ама то е жежко и се не живее. И вода нямаме, да се умиеш като се изпотиш. Зимата изкарах тука. Тая година ще бъде така, па догодина, ако съм жива... "

Българският червен кръст реагира светкавично след наводнението в Мизия. Организацията се притече на помощ на пострадалите още в първите часове на бедствието, като предостави от резерва си одеяла, постелъчен инвентар, походни легла, вода, храна, започна национална дарителска кампания. Набраните средства бяха разпределяни от обществен съвет.

"Общественият съвет беше от 15 човека, от които 8 са представители на пострадалите и 7 човека са представители на институции. Още на първото заседание на обществения съвет беше гласувано, че всички решения ще се взимат с квалифицирано мнозинство. Което означава, че няма как, който и да било от нас осмината, да се облагодетелства по какъвто и да било начин. Хората тук бяха подпомогнати от две кампании на БЧК, които бяха с парични средства, една кампания с ваучери. Ние раздадохме и дарителската сметка на Общината. И всички получиха по равно, тъй като беше създадено едно голямо напрежение и сметнахме за необходимо тези страсти да се поохладят, да няма напрежение между хората, да няма караници", каза председателят на обществения съвет Ирена Дахлева.

Получените средства са крайно недостатъчни и всеки се оправя сам. Пострадалите са изключително благодарни на хората, които изпратиха пари чрез SMS, защото получените средства от БЧК са единствените, като се изключи еднократната помощ от държавата от 325 лева.

Вървейки по улиците в Мизия, се вижда коя къща колко е пострадала. Личат изкърпените мазилки, строителни материали и купчини от пясък стоят до къщите, в които се ремонтира нещо. Кой колко получи от даренията и за какво му стигнаха парите?

Снимка: Светослав Цветанов"Аз съм по-леко пострадал. Имаше къщи, в които водата беше по метър и половина - два. При мен беше около 60-70 см, но това е напълно достатъчно. Все още е влага и не може да се работи. Къщата е на сто години. До мен стигнаха около 1600 лева, така както е било за всички, които са със зелена точка на къщата. Всичко опира до средства. Искам да използвам вашето радио и да благодаря на всички фирми, физически лица, които отделиха от хляба на децата си и на семейството и можаха да помогнат с нещо... На нас нищо не ни дадоха, иначе изхвърлихме всичко. Защото не ни е основно жилище. БЧК, докато бяха тук, ни даваха храна, защото няма с какво да се храниш. Каква сметка да правиш на щетите като изхвърляш всичко... Тази къща е на сестра ми. Тук е било като басейн, метър и 60 сигурно е била водата. Аз съм инвалид първа група, с изкуствени тазобедрени стави, които трябваше да сменя. Бяхме започнали да събираме пари да сменявам поне едната. Като се случи това вкарахме парите да направим къде да живеем. Никой политик не дойде да попита как живеем. БЧК дадоха по 900 лева и после пак от тях по 450. Дарители дадоха по 190 лева. От дарителските сметки ни дадоха по 160 лева. Парите вече сме ги вложили. Дадоха ни по 160 тухли дарение, а другите сме си ги отбрали от руините. И сме започнали да строим падналата къща. Докато имахме пари, до тук сме. Сега чакаме на Божията милост..."
, разказаха как се справят след наводнението жители на Мизия.

Община Мизия кандидатства към фонд "Солидарност" за изчистване наносите на река Скът в Крушовица и Мизия в размер на 1 777 000 лева. Очаква се парите да решат изключително важен проблем. Средствата от този фонд не са предназначени за покриване на щетите в частните имоти, разясни ни кметът Виолин Крушовенски:

"Очакванията ни са, че частните имоти ще бъдат възстановени със средства от Междуведомствената комисия в размера на данъчната оценка. Съответният стопанин или домакинство трябва да покаже разходно- оправдателни документи, че е извършено укрепване на сградата, така че да не застрашава живота и здравето на човек."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40