Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ем. Милчева: АБВ е единствената партия, която би могла да защити бившия шеф на разузнаването

Ив. Бакалов: Срещу дадените пари от разузнавателна служба не се получава касова бележка

Снимка: БГНЕС

Единствената политическа сила, която бихме очаквали да защити осъдения на първа инстанция на 10 години затвор бивш шеф на разузнаването Кирчо Киров, е АБВ. Той изкара своето управление и беше назначен в първия мандат на бившия президент Георги Първанов. Основният въпрос обаче е какво е станало с парите в размер на 4,7 млн. лева, за които той е обвинен в присвояване.

Това коментира за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ журналистът Емилия Милчева:

Г-н Киров не беше достатъчно убедителен в обясненията си. Парите остават следи. Във всяка една служба по света се извършват подобни неща - суми, които се харчат, и срещу които, разбира се, няма фактури, но изразходването им се случва по определен ред. Предложението за тяхното изразходване се утвърждаваща и преминава през няколко позиции в службата и това служи като оправдателен документ. За мен наистина е любопитно къде са отишли средствата, за които той е обвинен.

По думите на журналиста Иван Бакалов изразходваните средства от една разузнавателна служба не се осчетоводяват стандартно и срещу тях не се получава касова бележка:

Платил си на някого, който прави услуга на българското разузнаване 500 хил., примерно, но, разбира се на тази база могат да се направят и злоупотреби. На мен ми се струва несериозно и да издаде 1000 документа, с които е присвоил 4,7 млн. Със сигурност има нещо неизрядно там и дава материал за разследване, но това ми се струва прекалено.

Коментарите на журналистите по други актуални теми от седмицата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!