Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална находка на кости на китоподобен бозайник на 10 милиони години направи шофьор в обект край Видин

7
Снимка: Оленка Миланова
Кости от китоподобен бозайник на повече от 10 милиона години са открити в района на новооткритото депо за битови отпадъци край Видин. Те са намерени случайно от шофьора Мирослав Панков през есента на 2013 година. Преди около два месеца той занесъл костите в Регионалния исторически музей във Видин при археоложката Оленка Миланова. Тя им направила снимки и се свързала с Националния природонаучен музей в София. Благодарение на нея интерес към находката проявила главен асистент д-р Латинка Христова от музея в столицата. "Всичко стана случайно. При мен дойде Мирослав и аз бях заинтригувана от намереното", разказва Оленка Миланова:

"Мирослав случайно е видял тези кости. Събрал ги в един кашон и ги донесе при мен преди няколко месеца. Снимах ги и изпратих снимките на природонаучния музей и от там дадоха това заключение - останки от кит на 10 милиона години. Трябва да бъдат показани. Това трябва да бъде коментирано."

 Главен асистент д-р Латинка Христова е категорична, че откритите кости трябва да влязат във фонда на видинския музей и да бъде обособена изложбена витрина с тези находки. Тя изрази и готовност от природонаучния музей в София да преотстъпят и други кости на китоподобни бозайници намерени в района на село Флорентин. По този начин сбирката ще се увеличи и ще предизвика интерес.

"Находката са няколко броя прешлени и кост от таз, най-вероятно. Костите са на китообразно и датировката им е от Неогена. През Миоценската епоха района на Видин е бил част от океанът Паратетис. Той е бил плиткоморски басейн, образувал се в резултат на отделянето му от Тетиският океан поради формирането на Алпийския планински пояс. На няколко пъти Паратетисът е бил напълно изолиран, и е губил връзка с Тетиса или неговите наследници – Средиземно море или Индийският океан. През различните геоложки епохи е заемал различни площи от съвременна Европа – от северното подножие на Алпите (Германия, Австрия) чак до Аралско море. Най-голяма площ е обхващал през олигоцена (34 – 23 млн. г.), докато през късния Миоцен (23 – 5,332 млн.г.) той за последно губи връзката си със световният океан, и постепенно изчезва. Климатът е бил топъл, субтропичен, и когато е имало нормална соленост на океанската вода, е бил обитаван от голям брой животински видове, подобно на съвременните топли морета и океани: корали, охлюви, миди, бодлокожи (морски звезди и таралежи), риби. Разнообразието на морските бозайници също е било голямо. Представени са били почти всички групи, като тюлени, делфини, зъбати и баленови (беззъби) китове. Нашият музей няма средства да откупи находката. Препоръчах на колежката Оля Миланова, която ме информира за находката, от видинския музей да я откупят и да направят експозиция при тях. във Видин има много интересни археологически находки и би било чудесно да има и тази палеонтологична колекция. Историческата картина ще стане по-пълна."

Мирослав Панков очаква от музея да го потърсят. Засега костите остават при него. Въпреки, че ги намира случайно, той проявява съобразителност и ги събира.

"Спусках с камиона стръмен участък. Много опасно трасе. Карах бавно и забелязах странен предмет в пръстта. Спрях камиона и отидох да видя какво е. Първоначално помислих, че е странен камък, но после разбрах, че е кост. Поразрових и намерих още. Прибрах ги у дома.  Бях забравил за тях, но като почиствах апартамента ги намерих и ги занесох в музея. После се срещнах и с г-жа Христова с която се свърза Оленка Миланова. Дано да ги вземат в музея. Аз гледам много такива предавания по телевизията и заради това ми направиха впечатление. Много са минавали върху тях, но не са им обръщали внимание. Изкопани са в близост до мястото където ги намерих. Почуствах удовлетворение, че ги намерих. Радостен съм, че в нашият край са намерени такива неща."

Дали видинския музей ще има  палеонтологична колекция  - предстои да разберем!
За да бъдат експонирани в музея находките трябва да бъдат откупени или дарени. Двете страни са на ход, а ние от Радио ВИДИН ще продължим да следим историята с костите на китоподобният бозайник датирани на 10 милиони години.

Пълния репортаж по темата ще намерите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40