Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от Петричко блокират пътя за Македония заради бездействие на институциите

Иван Кунев: Нямам информация катастрофи да са ставали заради дърветата, които пречат на видимостта на шофьорите

| обновено на 10.08.15 в 09:12
Снимка: БГНЕС
Жители на села от Петричко се готвят да блокират пътя към границата с Република Македония в 9 часа за половин час. Протестът е заради бездействието на институциите срещу десетки, според местните жители, смъртни случаи, причинени от паднали дървета на пътя към ГКПП "Златарево". Протестът е забранен от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътят ще бъде блокиран всяка седмица за час до решаване на проблема. Има над 30 смъртни случая заради дърветата. Това каза за "Хоризонт“ кметът на село Самуилово Кирил Стоянов:

Не мога да си отговоря защо този въпрос трябва да бъде отлаган толкова дълго във времето, след като от община Петрич за една седмица беше свикана комисия, която обходи целия маршрут пеша. Тя провери от дърво на дърво целия маршрут и видя, че те са изгнили, опасни и че могат всеки момент да паднат. Становище от КАТ-Благоевград се взе. От АПИ трябваше да се издаде становище.

Получихме писмо от Областното пътно управление, ако може Община Петрич да поеме изрязването на дърветата. Това не е сериозно – да предлагаш на общината да върши задълженията на АПИ. Предприехме протестни действия, защото в последните 30 години се мъчат какви ли не институции и хора да прокарат разрешението за отрязване на дърветата, защото има над 30 смъртни случая. Пътят ще бъде блокиран не само еднократно, а ще го блокираме всяка седмица за час до решаване на проблема.

Протестът беше забранен, каза директорът на Областното пътно управление в Благоевград Иван Кунев:

По решение на комисията, която е минала и огледала дърветата, ние сме преценили, че Областното пътно управление ще проведе процедура и ще извърши изрязване само на тези дървета, които представляват непосредствена опасност за движението.

Той заяви, че няма информация катастрофи да са ставали заради дърветата:

Ще помоля кметовете да бъдат коректни в изказванията си и да отворят протоколите на КАТ, за да се види дали тези ПТП-та са вследствие на дърветата или причината е друга – несъобразена скорост, употреба на алкохол.

Според Кунев има апетити към тези дървета на пътя за ГКПП "Златарево" заради дървения материал.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!