Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атракциони привличат туристи във Врачанско

10
Снимка: Радио ВИДИН

Днес в предаването "Еко Свят" ви срещаме с хората, които работят в развлекателния парк и пещерата "Леденика" във Враца. Какви атракциони се предлагат на туристите и може ли Северозападът да развива успешно туризъм? Говорим и за приетите промени в Закона за горите, които целят да се завишат изискванията към изпълнителите на дейности в масивите и в същото време да се пресекат незаконните практики.

Една от най-посещаваните пещери в България се намира в Северозападния край- това е пещерата "Леденика". До края на месец юли посетителите на пещерата са достигнали близо 24 хиляди, което е с над 6 800 души повече отколкото през цялата 2012 г. С управителя на развлекателния парк Огнян Пищиков разговаря Ани Цекова.

"Пещерата "Леденика" по всички справки е най- посещаваната пещера в България. И има причина за това- по пещерата "Леденика" човек може да направи учебник на пещерните форми в България- сталактити, сталактити, сталактони, пропасти, много фигури. В България всички пещери имат една и съща митология и оттам нататък следва въображението. Колкото повече въображение има екскурзоводът, толкова повече внушава образи на хората, които го гледат", каза Огнян Пищиков.

СнимкаРазвлекателният парк работи пълноценно. Всички спортни съоръжения - 5D кино амфитеатър, хората имат достъп до всички детски площадки. Развлекателен парк "Леденика" е един от най- големите обекти в Северозападна България, построени през последните години- инвестицията е 6 милиона лева. Идеята на парка е да увеличи времето за посещения на района и да се създаде допълнителен туристически продукт, освен посещението на пещерата "Леденика". В района има много хижи, хотели, къщи за гости, изградени екопътеки и екомаршрути.

"Ние са намираме на пътя за "Магурата". Прави впечатление, че хората които стигат до Магурата посещават и нашата пещера и обратно. Даже ние сме поставили информация за всички пещери в най- близкия регион, телефони за връзка, за да могат хората да получават оптимална информация за Северозападна България и нейните достойнства. Не си съперничим, това е част от една обща култура на потребление. От тук до Кула има толкова много възможности за туризъм, че това е великото бъдеще на Северозапада", допълни Огнян Пищиков.

Развлекателен парк "Леденика" функционира от миналата година. Той е създаден с европейски средства на основата на природния феномен пещера "Леденика". Пещерата се намира на 16 км от Враца. До нея има асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачанския балкан и достига до самия вход на пещерата, който се намира на 830 м надморска височина.

СнимкаАтракционен модул "Ледениче" на входа на пещерата представлява макет на най-интересния пещерен организъм - светломразецът. Фигурата е в триизмерен детски формат. Шоуто "Звук и светлина" в камерната зала е уникално и неповторимо. В прожекционния център Прилепа", разположен пред входа на пещерата, посетителите имат възможност да получат информация за основния атракцион - пещерата и природния парк и неговите забележителности, флора, фауна, културно-историческо наследство, възможности за туризъм.

Развлекателен парк "Леденика" включва и анимационен модул "Приказна алея" с амфитеатър, алея с познати приказни герои и театрална сцена на открито. Спортно-развлекателния модул "Мама, татко и ние" се намира от ляво на входа на пещерата и на 50 м от сградата на Прилепа, която всъщност е посетителският център. Включва въжени съоръжения, дървени конструкции и детска площадка, разказа екскурзоводът Момчил Янков:

"Това е една от най- посещаваните пещери в България. Групите са много големи. Влизанията в нашата пещера стават на всеки кръгъл час. Атракциите са доста. На първо място може би е въжената линия. Амфитеатърът все още не  е пуснат в експлоатация, доскоро се правиха ремонтни дейности. Сега вече е напълно готов и очакваме първите посетители. Стената за катерене също функционира."

В Развлекателния парк работят около 15 човека.

СнимкаПревозът на дървесина е забранен през тъмната част на денонощието. Камионите, които превозват дървата трябва да имат GPS устройства. Въвежда се и онлайн система за издаване на превозни билети. Това са само част от приетите  нови текстове от Закона за горите. Целта им е подобряване и осигуряване на по- добър контрол и опазване на горските територии.

"Въвеждат се някои технически изисквания към автомобилите, които ще транспортират дървесина. Като техническо осигуряване с GPS проследяващи устройства. Срокът за монтирането на тези устройства е 1 януари 2016 година. Второто нещо е видеонаблюдение на обектите за преработка и продажба на дървесина. То цели да подобри и осигури по- пълен контрол върху постъпващата и експедирана дървесина. Друг съществен момент в измененията е забраната за добив и извозване на дървесина в тъмната част на денонощието", каза директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов.

СнимкаПод тъмна част на денонощието се смята от 21 до 6 часа сутринта през летните месеци. Тази мярка цели и да обостри вниманието на хората, че ако се чува резачка в тези часове, това означава, че може да сигнализират на съответните органи. Контролът и предоставянето на информацията от GPS проследяващите устройства ще бъде предмет на разработка и разписване в предстояща наредба. Освен това лесовъдите, които са със средно образование и непритежаващи валиден към момента лиценз ще бъдат подложени на изпит за установяване на компетентността им за упражняване на професията.

"За държавните горски територии ние издаваме електронни превозни билети от 2008 година, но предстои включване на нова система, която ще е с друг вид електронни превозни билети, базирана е изцяло онлайн. Така че проследимостта на движението на дървесина ще бъде възможна във всеки един момент. Тази година най- вероятно ще влезе в сила. Предвижда се и маркирането на експедираната дървесина да става с едни маркерни пластинки, които ще бъдат заковавани върху дървесината, която ще се транспортира", допълни Радослав Николов.

Засаждане на нови дървета ще прави и тази година Държавното горско стопанство във Видин. Планираното залесяване е върху 518 декара, предимно с топола.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40