Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът за честотата на радио "Враца" се разраства

Заседанието на Общинския съвет, на което беше взето решението за общинското радио "Враца". На 28 юли сесията започна с минута мълчание в памет на местния журналист и хуморист Кръстьо Дамянов
Снимка: Жоро Александров

Скандалното решение на мнозинството в Общинския съвет в града под Околчица за продажба на лицензията на общинското радио "Враца" на агенция "Фокус" за 30 000 лева отново излезе на дневен ред. Това стана, след като общинският съветник Красимир Донов /който до преди няколко месеца беше част от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС/ реши да сезира съд и прокуратура за нередностите при взимането на решението на сесията от 28 юли.

Радио ВИДИН беше първата медия, която съобщи новината.

Красимир Донов е изчислил, че според взетото решение, агенция "Фокус" ще ползва не само честота за почти 11 години /до 2026 г./, но и техниката срещу мизерните 5 лева на ден. Красимир Донов:

"Това е по-малко от наема, който Общината взима от собствениците на заведения за маса пред кръчмите или на масите, на които се продават сладолед... Подадох искова молба до Врачанския окръжен съд - №6380/11.08.2015 и сигнал за нередност до Окръжната прокуратура с входящ №2214/11.08.2015, защото смятам, че станалото е нередно, тъй като е нарушен обществения интерес на гражданите на Враца, а и липсва оценка от специалисти дали тази цена отговаря на реалната... У мен остана и съмнението за политически натиск върху част от общинските съветници, гласували със "за". Не мога да кажа от коя политическа сила, защото нямам доказателства."

Красимир Донов даде пресконференция в сряда, на която заяви, че очаква съдът да спре изпълнението на тази сделка, а прокуратурата да разследва причините, довели до вземането на това "непочтено решение".

"Процедурата не беше прозрачна. Имаше и втори кандидат с инвестиционно намерение с по-висока цена. Неговото предложение на беше обсъждано."

Пред медиите съветникът се обърна към областния управител Малина Николова да се намеси и да спре изпълнението на това решение, за да не се стига до съдебни дела, от които ще пострадат гражданите на Враца. Какво още каза Донов:

"Ваша е ролята на журналистите да разследвате коя партия какви са взаимовръзките, за да се случи продажбата точно на тези хора."

СнимкаНа мнението на съветника Красимир Донов бе и кметът на село Бели Извор Кирил Илиев. Въпреки различията в политическите си пристрастия, Илиев поздрави Донов като "единственият съветник от 37-те, осмелил се да оспори това скандално решение". Какво още каза кметът на врачанското село Бели Извор:

"Събитията показаха, че в Общинския съвет няма достойни политици. С изключение на един - Красимир Донов. Можеше останалите, които бяха против сделката, да сезират прокуратура и съд. Защо го направи само Донов?"

Кирил Илиев предупреди, че ако институциите не спрат скандалната сделка, той е готов да организира група за обществен натиск на следващото заседание на Общинския съвет, за да убеди местните парламентаристи да работят в името и за интересите на избирателите си:

"Не очаквам областният управител на Враца да върне това решение, защото тази "сделка" е дело на ГЕРБ. Но, ако прокуратурата не върне решението, не спре изпълнението на тази далавера, ще окупираме Общинския съвет. И аз обещавам да организирам тази обсада, подобно на обсадата на варненския Общински съвет", закани се Илиев.

Председателят на общинския съвет във Враца Борислав Стоев коментира повдигнатите въпроси около продажбата на лицензията на общинското радио "Враца". Според него, наистина е имало и втора оферта за лицензията:

"Да, имаше такава, но тя постъпи по-късно, преди началото на разискванията, затова не беше разгледана от колегите."

На втория въпрос: "Колко струва самата лицензия и дали е имало оценка от Стопанската комисия към Общинския съвет" Стоев също представи своите аргументи:

"Мнението на Стопанската комисия е по-скоро информативно, а не задължително. То се прави, за да може да се съкратят дебатите в залата и да се покаже мнението на експертите..."

В предварителния ни разговор Борислав Стоев отказа да коментира тезите на Красимир Донов.

Председателят на местния парламент във Враца допълни, че носи лична отговорност за това, че е "помолил" медиите да напуснат залата по време на дискусиите за радиолиценза. Според него, това било записано в правилника на Общинския съвет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40