Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот сред природата с поглед в бъдещето

16
Снимка: Светослав Цветанов

Днес сме на гости на Даниела Осиковска и Георги Георгиев в белоградчишкото село Извос. Веднъж вече сме ви разказвали за къщата, в която живеят- през лятото на 2012 година, когато все още се строеше. Домът им е построен изцяло от естествени материали- камъни от стари къщи за основите, непечени глинени тухли за стените, направени от изкопаната за основите глина и дървени греди, които сега живеят още един живот. Покривът е затревен и следва формата на съседните хълмове. Опитват се да затворят целия цикъл- от възобновяемите източници на енергия до продуктите на масата. Готова е и зимната градина, която също има определено значение за къщата. Семейството вече има свой, независим дом и в същото време съчетава всички съвременни удобства.

Мястото е избрано след дълго пътуване и търсене из страната. Домът им е на хълм край селото. Архитект Георги Георгиев е от София и е построил къщата по свой проект. Тя е интересна с това, че е изцяло екологична. Имотът е 13 декара, заобиколен е от приказна гледка.

Снимка"Мястото е много красиво- на 360 градуса великолепна гледка. В дъното виждаме Белоградчишкото кале, което по права линия е на 4 километра от тук и цялата тази верига от Белоградчишките скали, на юг е Стара планина, изключително красиво място. Искаме да намерим алтернативни източници- произвеждаме си храна, доколкото можем без да сме максималисти, зеленчуци, яйца, имаме кошери с мед, сеем лимец. Другото е някакъв вид заетост, което ни позволява тук да работим. Аз съм щастлив, че съм архитект по професия, което ми позволява дистанционно да работя. При жена ми не е точно така, налага й се да пътува до София, защото има ангажименти там. Но въпреки това намираме някакъв баланс, така че да имаме заетост. Това е общо взето една идея за автономност и затваряне на жизнения цикъл без да правим компромиси със съвременните удобства. Тук се получават едни други взаимоотношения с природата, които на нас са ни интересни и ни доставят радост", разказа Георги Георгиев.

И двамата нямат нищо общо с нашия край преди да попаднат в село Извос. Сега се опитват да живеят независимо- имат си източници на храна, на енергия, на вода. Споделят, че са искали такъв начин на живот, който да ги кара да се чувстват щастливи и удовлетворени.

"И при двамата с Жоро е някакъв процес. Нещо, което е свързано със зрелостта в живота на човек, който в един момент си дава сметка, че ценностите, към които се е стремял, вече не го интересуват и търси нещо друго, което да осмисли живота му. Две години Жоро обикаля България, за да намери мястото. Неговият кръстник го довежда тук по някакъв друг повод и той си харесва просто мястото. Нашият стремеж е да се опитаме да живеем независимо. Имаме източници на енергия, на храна, на вода и някакви доходи, които ни позволяват да си набавяме нещата, които не можем да произвеждаме. Този начин на живот предполага доста труд. И е нещо, в което вървим и се учим и двамата, за да можем да намерим някакъв баланс. Отначало се хвърлихме много неща да правим едновременно и се оказа, че това е труд по 18 часа на ден. Много хора ни питат имаме ли животни? Да, имаме животни, няколко хиляди, но това са 8 кошера пчели. Имаме две котета, едно куче и кокошки. Не е въпрос да намерим спокойствие, въпросът е да намерим начин на живот, който да ни кара да се чувстваме щастливи и удовлетворени. Все още търсим времевия баланс, ние сме дошли тук да се учим", обясни Даниела Осиковска.

СнимкаСтопанинът на къщата от глина е изградил фотоволтаична система- от панели и вятърен генератор. Това е техният източник на електроенергия, който задоволява 80% от потребностите им.

"Всъщност тя е хибридна система, която има фотоволтаични панели с обща мощност 3 киловата и вятърен генератор, който е с 2 киловата, общо 5 максимална мощност. Това е достатъчно да задоволи нашите нужди. Сега през лятото имаме излишък, в същото време зимата имаме малък недостиг и тогава взимаме от мрежата."

Семейството си има всякакви електрически уреди, необходими за едно домакинство. Имат и водопровод, но са решили да опитат да си доставят вода от близка чешма.

Към къщата е изградена зимна градина. Едната стена е от слама, а стъклената част от покрива е покрита с тръстика, за да пази през лятото от слънцето. През зимата се маха, а стъкленият покрив има обратен ефект и целта е да акумулира топлина, която се предава на сградата, като така намалява разходите за отопление през студените месеци. В момента в зимната градина са подредени да се сушат билки от градината и част от цветята на стопанката, които са в саксии.

СнимкаГеорги Георгиев и Даниела Осиковска ни поканиха да разгледаме къщата и отвътре. Докато си говорихме за ползите и преимуществата от строителството с естествени материали, ни нагостиха със сокове и зеленчуци, които сами са произвели в градината. Освен традиционни български култури, отглеждат и нетрадиционни- опитахме мексикански физалис- прилича на малък домат, но със съвсем друг вкус, циклантера- с форма на чушка и вкус на краставица.

"За мен това е един експеримент- как може с естествени материали да се направи едно съвременно жилище, без да се прави компромис с комфорта в него. Това, което виждате наоколо, е с наистина естествени материали- камъни от стари къщи, стените са направени от кирпич, който е направен тук на място. Стените са дебели 50 сантиметра и в такива горещи дни може да се усети как вътре е по-прохладно. Също така гредите са от стари къщи, това са много хубави, здрави, дъбови греди, които могат да издържат стотици години. Аз съм ги рециклирал и имат още един живот. Комфортът, който предлагат тези естествени материали, е много добър. Освен балансиране на топлината, липсата на всякакви вредни излъчвания, се балансира и влажността в помещението. Навън влажността падна под 30%. Комфортната за дихателната система е между 40 и 70% и благодарение на тези глинени стени, които абсорбират влагата във влажно време и изпускат в сухо време, ние имаме влажност сигурно над 43%, докато навън е сигурно 20%. Това е основната идея тук - да се създаде един комфорт. Не ползваме климатик, нямаме нужда от него. Нямаме телевизор", продължава да ни разказва Георги Георгиев.

Строежът на къщата е продължил 3 строителни сезона. Архитектът е вдигнал сградата, прилагайки стари техники на строителство, които включват глина, камък и дърво.  

СнимкаВ еко къщата от естествени материали влязохме през зимната градина, която е от южната страна. Студиото на две нива, което е основната част от къщата, излъчва уют и има своя атмосфера.

"В тази стая има направени сводове, а в банята купол- те са направени без кофраж, нещо, което дори завършили инженери не могат да си представят, че това нещо може да се направи без кофраж, а то така се прави и така са го правели в миналото. Така че, общо взето, възраждаме стари знания, които са изчезнали. Най-общо, това е един експеримент. Радостното е, че през последните години има интерес и от млади хора. Аз започнах да организирам курсове на място, за един уикенд, събота и неделя, идват хора, на които им споделям теоретични и практични знания за този вид екологично строителство", каза стопанинът.

Студиото е на две нива- едно голямо общо пространство с площ 60 квадранти метра, с второто ниво- още 30. Допълнително има една по-малка стая, която се ползва за спалня. Има и обслужващи помещения- баня и складови части. Качихме се и на покрива, който е много тежък, затова конструкцията е изключително здрава. До него се стига по насип, долепен до дома. Има цветя, пейка, от която спокойно може да наблюдаваш цялата околност от високо, да се любуваш вечер на звездите или сутрин на изгрева.

Вътрешното обзавеждане е напълно в духа на къщата. Част от мебелите са от стари къщи, почистени и реставрирани. Някои неща са правени на място. До големия прозорец в студиото са наредени различни по големина и състав стъклени буркани.

"Това ще стане ликьор от зелени орехчета, другото- ликьор от диви къпини, има от мента и вишни. Това е маслен извлек от жълт кантарион. Настойката от зелени орехчета може да се пие и така- на капки за щитовидната жлеза, но ние правим ликьор от него. Жълтият кантарион е предимно за рани. Нашият опит показва, че преди това трябва да дезинфекцираш", показа ни съдържанието на ликьори и илачи стопанката.

В ателието има и стан, на който Даниела Осиковска се е научила да тъче, но все не й остава време. Поне засега...

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50