Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато музиката не е пропаганда!"

Руско парти с участието на Венци Мицов на 27 август във Видин
Снимка: Венци Мицов Личен архив
Руско парти с участието на Венци Мицов на 27 август, Видин. Една година по-късно музикантът отново ще е в нашия град. Миналото лято публиката го изкара на бис няколко пъти, хората не спряха да го аплодират и да пеят с него цялата вечер "Земля в илюминаторе", няколко "хулигански" песни на Висоцки, на "Контрол", на "Нова генерация"… Накрая, в чест на музиканта, феновете му се изкачиха на старата крепостна стена на Телеграф капия и запалиха факла. Всички се забавляваха страхотно!

Какво ще слушаме сега?

"Само руска музика, като музиката не бива да бъде пропаганда, защото руската музика не е само про Путин, руската музика не е само "Любе", руската музика има и много други нюанси. Това е едно леко намигване към хората, които много се палят да се качват или на единия или на другият автомобил - или на този, произведен в Русия, или на този,  произведен в САЩ"
- казва музикантът.

Хората изпитват носталгия към руската музика, на какво се дължи това?

"Да, има го и това, забелязал съм го от дългите си години стаж по пиано барове. Много е сложно за обяснение, но като цяло има една носталгия към хепи соца- времето, в което сме били млади, времето, в което сме били здрави, имали сме млади гаджета… Свързваме го с времето на соца и почваме да си правим някакви неверни и нездрави изводи, което е малко повърхностно. Като носител на хепи соца ще изпълня само емблематичната  песен "Земля в илюминаторе" - това за мен е една от първите руски хеви метъл  песни, за това съм я сложил в листата. Не харесвам "Любе" по причината, че са клиширано-пропагандна група, ще изпълня и песни на "ДДТ", които са противници на Путин, техният вокал Юрий Шевчук е един от сериозните критици на Путин… Въобще руската музика не я познаваме достатъчно добре, приемаме 3 или 4 песни…" Така Венци коментира избора си на песни и даде отговор на въпроса защо участието му преминава под мотото: "Когато музиката не е пропаганда!".


Сетлистът, върху който репетира Венци Мицов в момента:

01. Земляне - Трава у дома
02. Булат Окуджава - Ваше благородие
03. Кино (Здоб ши Здуб) - Видели ночь
04. Висоцки - Кони Привиредливие
05. ДДТ - Ето все
06. Аквариум - Золото на голубом
07. Юрий Нукулин - Песня про зайцев
08. Висоцки - Тот кто раньше с нею был
09. Песня мушкетеров
10. Аквариум - Послезавтра
11. ДДТ - Последная осень
12. Андрей Миронов - Остров невезения
13. Висоцки - Утренная гимнастика
14. ДДТ - Мертвий город
15. ДДТ - Что такое осень
16. Висоцки - Ноль семь
17. ДДТ - Ветер
18. Юрий Никулин - Если я был султан
19. ЛЮБЕ - Позови меня тихо по имени
20. Шифутински - Бутилка вина
21. Аквариум - Дети декабря
22. Шифутински - На последнюю пятёрку
23. Висоцки - Он не вернулся из боя
24. Висоцки - На братских могилах
25. Шифутински - Танка, малолетка
26. Кино - Печаль

С него си говорим и за това как да бъдат стимулирани младите музиканти, а отговорът на този въпрос нямаше как да не смеси музиката с политиката:

"Като представител на Политическа партия "Глас Народен", мога да се похваля, че още в края на миналата година ние предложихме до Министерството на културата една промяна в Закона за радио и телевизия- да бъде наложена задължителна квота за държавните медии у нас за излъчване на българска музика. Като това да не доведе до въртенето само на 1-2 имена, искаме да има квоти за ъндърграунд, квоти за млади изпълнители, квоти за дебюти, защо не и квоти за класическата нова музика. Предлагаме го за държавните медии, защото частните не може да бъдат задължени, въпреки че има много страни в Европа, в които и това се е случило. Във Франция през деня до 8 часа вечерта до скоро се въртеше 100% френска музика, а след 8 вечерта, в специализирани предавания, звучи и друга музика- това важи за всички радиостанции, на само за държавните. Имахме срещи в Министерството на културата. За сега няма резултат, но ние ще продължим да настояваме. Това  е начинът, това ще доведе до въртене на повече българска музика, повече пари за българските музиканти и стимулиране на младите."

Говорим и за това как работят социалните мрежи, за кросмедията, за общността във Фейсбук "Кмете, ДУПКА".

"Създадохме групата, защото всички, отивайки на работа, си чупим колите. Решихме да вземем нещата в свои ръце и да сигнализираме за дупките по пътищата. Оказа се, че общините реагират много бавно, с месеци. Отговориха ни на втория месец, след като подадохме първия сигнал… Но случи се това, че започнаха да запълват дупки. Ние открихме и доста нередности във фирмите, които извършват това. Снимахме материал, в който се запълват дупки, а при първия дъжд се отмиват… Но общо взето целта беше постигната! Това е начинът да накараме общините да си вършат работата, ние гражданите трябва да бъдем активни. Защото на тези хора заплатите идват от нашия джоб. Ако не си търсим правата, тези хора няма да си вършат работата както трябва!"

За кампанията на ПП "Глас народен" Венци Мицов каза:

"Тази кампания ще бъде изцяло позитивна, няма да хвърляме кал, ще заложим на идеи. Ще призоваваме гражданите да бъдат активни." Конкретно:

"Една наша основна идея е да се промени законът така, че всеки кмет да не може да бъде избиран за повече от два мандата. Защото кметове, които биват избирани за повече от два мандата, се срастват с местната олигархия и спират да работят. А хората ги интересуват улиците им да бъдат без дупки, да имат вода в чешмите си, да няма задръствания, да има работни места. Това са важните неща"- завършва Венци Мицов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40