VaGro: "Да, провокирам крайно, защото хората са станали апатични"

| обновено на 25.08.15 в 08:51
Снимка: Васко Громков Личен архив
Той обича да провокира крайно, защото "иначе няма ефект, хората са станали много апатични и ако не ги провокираш крайно, те си остават апатични." Той обича 80-те, "защото това са най-силните години и за модата, и за музиката, и за развитието на технологиите." Той е продуцент, диджей, радио и телевизионен водещ. Роден в гр. Кула, 30 години от живота му преминава във Видин. Член е на Съюза на българските журналисти.

В "Автобиография Северозапад" си говорим с Васко Громков.

"За последно ходих в Кула преди няколко дни, минах само оттам, прибирайки се от Зайчар. В Зайчар ходих, за  да се срещна с директора на Гитариада, подготвяме вече 50-ото издание. Да, минахме покрай родната ми къща в Кула, не спряхме, само намалихме колата… За съжаление, къщата вече не е наша, много носталгия изпитвам по онова време, когато растях и живеех там. Помня и детската градина, помня как рисувах…" 

Още на 6-годишна възраст става факт неговата първа самостоятелна изложба. След като се научава да чете и пише, той започва да съставя кратки сатирични рими за своите роднини и познати, илюстрирайки ги с карикатури.

"Тогава в Кула имаше 6 хиляди души. Сега са малко, но като минах по улиците беше доста чистичко, подредено…"
Включваме и темата за характерния кулски диалект.

В самия край на 70-те години, Громков се мести с родителите си и брат си в тогавашния окръжен град Видин и тук остава 30 години. Свързваме го с радио, телевизия, театър… Пред микрофона застава за първи път в ефира на радио Дарик, София. Бил е част от всички радиа в града, водел е различни музикални предавания.

"През 90-те години имаше бум на частните радиа, бяха хубави, щастливи, безгрижни години."

С него си говорим и за предизвикателствата, пред които се изправя и да, Васко живее интересно и динамично. VaGro ,както е известен в музикалните среди, е приятел с много от българските изпълнители- Милена Славова, с която правят "Силата на рока".  Той става един от сценаристите на хумористичното телевизионно ток-шоу "На инат" по TV7, в което участва и певицата Поли Генова. Васко е и човекът, който стартира проекта DJ Retro Fest- "Завръщането на старата школа" във Видин. Сценарист на детското телевизионно шоу "Бон Бон" по телевизия "Супер 7". Васко Громков в тандем с Венци Мицов стартира проекта "Дъ Риъл БГ Топ" към Webcafe.bg, като водещ и сценарист. Отразява десетки концерти и фестивали в България и Сърбия.

През месец октомври 2012-та Громков стартира, като автор и водещ, класацията "НОВО 10 + 2" по БНТ 2. А неговата детска куклена пиеса "Коледата е за всички" е поставена на английски език в Манчестър, Англия.

Накрая с Васко си говорим за това какво трябва да се случи, за да стане Видин едно по-добро място за живеене.

"Трябва промяна към по-модерно мислене. Някои хора ми се сърдят, като нарека някого "зомбита",  не в буквалният смисъл да изглеждат като зомбита, а действат като такива- Значи казва се- ще се гласува за еди кой си и всички тръгват да гласуват за него, трябва да се направи това и всеки тръгва натам… Без да се замисли, че това не е нужно, че всеки може да си има лично мнение. ( Много актуално звучи и неговата песен "Ако имаш мнение си за уволнение"- бел. на авт. ) Видин няма да е онзи град от 80-те, когато комините пушеха и имаше работа, но винаги има шанс хората да са поне щастливи. Във Видин има предимно ученици и пенсионери, е, ако може този вакуум да бъде запълнен! Градът е прекалено голям, като територия за тези, които са останали и може би това води до някаква заблуда за тотално обезлюдяване, но то си е факт- 2700 души обезлюдява на година- такава статистика четох. А най-важното е да няма толкова злоба и апатия!"

В звуковия файл можете да чуете един интересен разказ за живота на продуцента, журналиста и диджея.
Вижте още

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52