Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Математик от Враца донесе сребро от Сингапур

5
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници посрещнаха на крака днес врачанския тийнейджър Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с мила церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор.

Йоан Найденов за състезанието в Сингапур:

"Явих се на предварителните състезания в Ботевград, където изкарах перфектен резултат. На неговата база се класирах за олимпиадата в Сингапур.

СнимкаТам състезанието не беше лесно. Имах проблеми с някои от задачите, защото преводът от английски на български не беше точен. Наложи се да си превеждам от английски, но… Не съм вярвал, че ще взема сребърен медал. Много искам 8 клас да бъда в Столичната математическа гимназия. За университет още не съм мислил, но бих искал после да се реализирам като програмист в Google."

Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

СнимкаДиректорът на елитното училище Татяна Василева:

"Изключително съм доволна и горда от постижението на нашия възпитаник Йоан Найденов. Международните състезания доказват качеството, защото в националните винаги има лобита – елитните училища и ВУЗ-овете са в някакви отношения и това дава резултат при оценяването… А там, в чужбина, детето е само със задачите и своя талант. Успехът на Йоан е в резултат на неговия талант, но и усилията в екип – родители, учители, училищна среда."


СнимкаУчителката на Йоан – Ваня Иванова (на снимката в ляво), благодари за подкрепата на местната управа и си пожела да може да заведе повече ученици в следващото състезание:

"Благодаря за подкрепата на Община Враца и си пожелавам следващия път да заведа повече деца, защото имаме много талантливи деца, но парите не са достатъчно…"

По време на сесията кметът Николай Иванов обеща подкрепа за следващите участия на талантливия математик:

"Общината ще подпомогне финансово и участието на Йоан в есенен математически семинар, организиран от БАН и в международен фестивал в Созопол."

Галерия

Вижте още

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51