Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хладилник за бедните правят във Врачанско

4
Снимка: Стефан Чолаков
"Днес стартира първият HELP CORNER от инициативата "АКО СИ ДАЛ...". Отвори врата първият от стотици хладилници, от които хората в затруднение ще могат да си вземат храна 24 часа в денонощието, оставена от нас- хората, които често заминавайки на почивка, командировка или просто за уикенда, оставяме да се развали в домашните ни хладилници, а след това изхвърляме и такава на която й изтича след ден срока на годност и големите и малки хранителни магазини изхвърлят. Първият хладилник се намира на ъгъла на ул. "Янко Забунов" и ул. "Бурел" в квартал Иван Вазов в София. Моля ви помогнете тази информация да стигне до повече хора. Заедно сме по-силни, ще променим живота си и средата когато си помагаме. !!!!" Това съобщение, със снимка на празна хладилна витрина, пусна във вторник във фейсбук Стефан Чолаков. За два дни статусът му бе споделен от над 18 000 души. Не виртуално, а съвсем реално, в инициативата му се включват десетки. Това е втората такава проява на благородния човек. Ето какво разказа за новата си идея Стефан Чолаков:

хладилник за бедни
"Решихме да осигурим постоянен достъп до храна на нуждаещите се, защото мисля, че ние- хората, които се справяме в живота по някакъв начин, се храним повече от един път на ден и нямаме ограничения да се храним след 20 часа вечерта. Даже и в момента отивам да взема един от дарените хладилници. Наши дарители ни дариха хладилник, който ще поставим най-вероятно в Пловдив. Там има заявка за поставяне на хладилник. Други хора, които са собственици на заведения или магазинчета, също ще извадят хладилници пред техните заведения. Ние само ще им изпратим логото на инициативата и това, което написахме и залепваме на хладилниците. Това всъщност е указателен надпис - що за хладилник е това, какви са отговорностите на хората, които го пълнят и какви са отговорностите на хората, които взимат храна от него. Тъй като тези хладилници са изцяло извън законите на страната, това е нещо важно да се каже, отговорността за храната, която е вътре е на хората, които я оставят и всички ние, оставяйки храна, трябва да сме сигурни, че тя става за консумация. А тези, които я взимат, трябва да спазват хигиена и да се грижат за хигиената на хладилниците. Вече желаещите да се включат са много - собственици на заведения, собственици на магазини, хора, които имат просто търговски обектчета и са си платили тротоарно право, и могат да поставят хладилници. Оставената храна, в първия хладилник, в момента е повече от това, което си взимат хората. В Северозапада ще има при всички положения, тъй като аз имам цех за орехи във Врачанско. Така че, в момента, в който ми почне кампанията след 10 дена и там ще има хладилници."  

"Инициативата "Ако си дал..." е с начало на 21.06.15 г., когато беше направено първото раздаване на храна. Главните инициатори на проекта са Стефан Чолаков и Мино Караджов. Целта е годната остатъчна храна да се предава за раздаване вместо да се изхвърля. Според нас е по-правилно тя да се дава на хората вместо те да я взимат позорно от кофите за смет !" Това четем на страницата на проекта, където всеки може да стане доброволец или дарител. Продължавам разговора със Стефан Чолаков с молба да ми разкаже повече за първата му инициатива- раздаването на храна на социално слаби хора:

"Продължаваме, всеки ден храним няколко човека, които идват тук, с непродадената храна. Имаме сайт, който се казва "Ако си дал..." и в него имаме вече над 28 човека, които са собственици на заведения или са готвачи в заведения и те също раздават храна. Наблюденията ми са такива, че хората, които се възползват от нашата добрина, се възползват 1-2 пъти, след това им става неудобно и спират. Имахме и случай, когато такъв човек дори стана дарител."  

Следващото нещо, което ще направи Стефан Чолаков е да популяризира енергийната ефективност на домакинствата като започва да подарява и да монтира фотоволтаици на енергийно бедни хора.

Дано повече готвачи и собственици на заведения във Видин, Враца и Монтана прочетат това, за да се включат с останалите им в края на деня непродадени порции храна или може би да направят HELP CORNER.

СнимкаА сега да погледнем към небето с една проява, която дава възможност на хора в неравностойно положение да полетят. Става дума за социалната кампания "Лети повече". Повече за нея разказва координаторът на проекта Виктория Атанасова:

"Социалната кампания "Лети повече" има за цел да провокира хората, които мечтаят да полетят, но до сега не са подозирали за тази възможност. Поканата е насочена към хората в неравностойно положение. Ще бъдат осъществени безплатни тандемни полети с парапланер. Квалифицирани, професионални пилоти ще съпроводят участниците и желаещите към приключението сред облаците. Тяхната мечта да се извисят ще бъде реализирана срещу споделяне на лично-лирично писмено признание. Изпратете кратък текст защо искате да полетите и какво е полетът за вас. Срокът за кандидатстване е 4 септември. Полетите ще се извършват в град Сопот до 30 септември. Програмата се провежда за втора година, като миналата година с нас полетяха около 30 човека, които са много доволни."

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40