Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Решен е проблемът с огнищата на антракс във Варненско

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи във Варна, че проблемът с наличието на две огнища с антракс на територията на селата Млада гвардия и Бозвелийско във Варненска област вече е решен. Танева обясни също мерките, които са взети.

Вече е отнета регистрацията, която удостоверява възможността и разрешителното на транжорната, от която тръгна заразата, да извършва такава дейност - ЕТ "Дари". Тя повече не може да осъществява дейност и е заличена от регистъра. Второ, извън това й е наложена максимално възможната парична санкция от 10 хиляди лева. Тези две землища стават огнища на антракс, където всяка година по държавната профилактична програма ще бъдат ваксинирани всички животни, обясни министърът.

Десислава Танева каза и че землищата, където е установяван антракс, ще станат част от държавната профилактична програма.

Тя съобщи също, че добивът от пшеница е 4,6 милиона тона, което е достатъчно за осигуряване на зърнения баланс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Превантивни мерки срещу бруцелоза и антракс предприемат в Лудогорието

Превантивни мерки за недопускане на разпространяване на заболяванията бруцелоза и антракс бяха предприети днес от Постоянната епизоотична комисия в Разград, свикана от Областния управител Галина Георгиева. По време на заседанието д-р Юлиян Йорданов от..

публикувано на 20.08.15 в 14:29

Руен в страх заради кожи с антракс, БАБХ успокоява, прокуратурата проверява

Окръжна прокуратура-Пловдив проверява случая със загробените край Куклен кожи, заразени с антракс, както и хората, които са търгували с тях. Според жители на Руен кожите са заровени тайно като настояват за информация за  евентуална опасност от..

публикувано на 12.08.15 в 16:48

Още едно животно е умряло от антракс в с. Бозвелийско

Още едно животно е умряло от антракс в село Бозвелийско, съобщи областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Става дума за овен от същото стадо, от което беше овцата, умряла на 24-ти юли, която е предадена в екарисажа във Варна. Овенът..

публикувано на 08.08.15 в 09:32