Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бъди себе си. Всичко друго е заето

3
Снимка: Личен архив


Диригентът Христо Христов гостува в "Автобиография Северозапад". За пореден път ви представяме един интересен човек, дълбоко свързан със Северозапада по род и кръв. Той е само наполовина от нашия край. Неговата майка е родом от близкото до Видин градче Дунавци, а по бащина линия родът му е от Гоце Делчев. Изключителният музикален талант на нашия гост проличава още от ранна детска възраст, той е бил само на 12 години, когато печели първа награда в Национално състезание по пиано. Завършил е хорово и оперно-симфонично диригентство в Националната музикална академия, бил е гост-диригент в цяла Европа и е професор в китайския университет в Уайфанг.

В професионалната биография на маестро Христов стоят позициите на директор на Варненската филхармония, изпълнителен директор на Националния музикален театър София, първият български диригент, поканен във Виенската Камеропера за нова продукция и главен диригент на Младежката филхармония в София. Освен музиката, маестро Христов има и друго занимание. Той е управител на фондация за сътрудничество и културна надпревара, носеща името на Гоце Делчев.

С маестрото си говорим за свободата на детството, първата любов и пътя от акордеона до диригентската палка, за непреходността на истинските неща и за нашия край- какъвто го помни от детството си, когато спокойствието е било естествена част от живота на хората тук. Говорим си и за хубавото чувство, с което се завръща днес към Дунавци.

 "Ако човек е себе си, това е най-хубавото. Тогава ще бъде най-интересно, най-човешки ще бъде"- споделя маестро Христо Христов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51

"Неделник" от 12 януари 2020 година

Не. Няма сняг, но ми липсва. Стара снимка. "Неделник" обаче е чисто нов от днес. Старите вестници ще прегледаме за начало. Това си е традиция. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци"ни разказва за едно спасение. Спасение на история. Спасение свято. Той спаси баритон на 3-ти пехотен Бдински полк , направен от фирма "Боланд и Фухс" от Чехия в..

публикувано на 12.01.20 в 16:06

Броим водолюбивите птици

От 9 януари започва поредното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. В нашата страна то се организира за 44 път. Провежда се в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки. "Над 40..

публикувано на 09.01.20 в 16:05