Бъди себе си. Всичко друго е заето

3
Снимка: Личен архив


Диригентът Христо Христов гостува в "Автобиография Северозапад". За пореден път ви представяме един интересен човек, дълбоко свързан със Северозапада по род и кръв. Той е само наполовина от нашия край. Неговата майка е родом от близкото до Видин градче Дунавци, а по бащина линия родът му е от Гоце Делчев. Изключителният музикален талант на нашия гост проличава още от ранна детска възраст, той е бил само на 12 години, когато печели първа награда в Национално състезание по пиано. Завършил е хорово и оперно-симфонично диригентство в Националната музикална академия, бил е гост-диригент в цяла Европа и е професор в китайския университет в Уайфанг.

В професионалната биография на маестро Христов стоят позициите на директор на Варненската филхармония, изпълнителен директор на Националния музикален театър София, първият български диригент, поканен във Виенската Камеропера за нова продукция и главен диригент на Младежката филхармония в София. Освен музиката, маестро Христов има и друго занимание. Той е управител на фондация за сътрудничество и културна надпревара, носеща името на Гоце Делчев.

С маестрото си говорим за свободата на детството, първата любов и пътя от акордеона до диригентската палка, за непреходността на истинските неща и за нашия край- какъвто го помни от детството си, когато спокойствието е било естествена част от живота на хората тук. Говорим си и за хубавото чувство, с което се завръща днес към Дунавци.

 "Ако човек е себе си, това е най-хубавото. Тогава ще бъде най-интересно, най-човешки ще бъде"- споделя маестро Христо Христов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме Джо Долан

Джо Долaн е може би най-успешният ирландски певец, който четири десетилетия присъства с песните си в топ 10 на музикалните класации. Той добива световна популярност през 1969 година, когато застава начело на класациите в 14 страни по света с песента си "Make Me An Island".  Джо става много популярен в Ирландия и сред ирландските емигранти в други..

публикувано на 16.12.19 в 09:03

"Неделник" от 15 декември 2019 година

Хайде, де ни  е  и наздраве!! Това е новият "Неделник" . Какво ви предлагам в брой 287- ми? Разбира се преглед на старите видински вестници за начало. Председателката на Конфедерацията на Българските писатели във Враца Валентина Панова ни разказва за дейността на конфедерацията през годината и за бъдещите им планове. В читалище..

публикувано на 15.12.19 в 20:40

На фризьор в ПГТ"Михалаки Георгиев"

Днес гостуваме на паралелката по фризьорство в ПГТ"Михалаки Георгиев" - Видин, където изкуството за красива прическа преподава фризьорката Ани Атанасова . Всъщност аз бях модел за подстригване и направих интервю с нея и ученичките и. Ани ме покани да покаже пред бъдещите фризьорки как се прави къса мъжка прическа без обаче децата да знаят,..

публикувано на 14.12.19 в 20:03

Туристическият потенциал на Берковица

Чешмата "Малинарка", Дървото на живота, Часовниковата кула, къща-музей "Иван Вазов", Градската художествена галерия, връх Ком- това са само част от туристическите обекти на Берковица. Какъв потенциал за различните видове туризъм има община Берковица и как се използват и промотират местните обекти- това научиха гостуващи в града под Ком журналисти и..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35