Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С венци посрещат първия трактор в Брегово

3
Снимка: Красимир Каменов Личен архив

"Петдесетте години на двадесети век са може би най-турбулентните в социално и икономическо отношение години на изминалото столетие. Те маркират края на един начин на живот, който определя ритъма на българите от столетия. Предприетият от лятото на 1948 г. курс към форсиране на колективизацията в цялата страна обхваща с пълна сила и Българския северозапад"- казва в книгата си "Преорани слогове" Михаил Груев. Преди около два месеца един приятел и слушател на Радио ВИДИН- Ивайло Иванов от Брегово ми се обади с една интересна новина. Съвсем случайно при него попаднала аудио касета със записи на възрастни хора от пограничния град, които коментират исторически събития от този и други периоди, на които са били свидетели. Записът е направен през 1982 година. Благодарение на компетентната намеса на нашия главен инженер Светослав Цветанов записите вече са съхранени във фонда на Радио ВИДИН и един от тях публикуваме сега- разказът на 84-годишния тогава Иван Георгиев Чунов, който разказва именно за колективизацията. За някои мил спомен, за други житейска драма... но част от нашата история.

"През 1949 година 75 членове в това число и аз подписахме декларация, че ставаме членове на кооперативното стопанство. Аз внесох инвентара и воловете в стопанството. На едно заседание взехме решение всеки да внесе по две овце и пет кокошки, за да направиме овцеферма и птицеферма. Идва октомври месец и требва да засеем пшеница, като внасяме семе според декарите. След това на едно събрание първият председател каза: "Другари, аз сам  не мога да се разправям са тази работе. Искам да ми дадете помощници." А ние и хабер си нямахме какво е това нещо бригадир! От събранието някой се обади и му каза, че има пълното право да посочи кой иска. Той посочи на първо място Иван Чунов, на второ Асен Матеев и на трето Цанко Оприков. Така задружно засяхме ние житото без никаква техника. През 1950 година дойде първият агроном- Генади Борисов. Той ни каза, че това, което го е учил го знае на книга, а ние по–добре знаем какво да правим. Дойде време да прибираме богатата реколта.

Снимка: Красимир Каменов Личен архивКъде на ръка, къде с волски жътварки прибрахме реколтата, овършахме и напълнихме хамбарите. Буржоазията беснееше. По-нататък, 1950 година в стопанството влязоха още стотина души. По-съзнателни. През 1951 започнаха по–масово да влизат. Къде доброволно, къде доброзорлем. После съобщиха, че идва първият трактор от Видин. Ние по–съзнателните отидохме с венци да посрещнем тази чудновата машина. Кооператорката Рина Порчелова сложи венец на ауспуха на трактора "Сталинец". През 1951 година стана бъркотия. Буржоазията пусна такъв слух, че има нареждане от горе да се развали кооператива. И започнаха хората да си грабят кой воловете, кой инвентар. Само в бригадата на Иван Чунов не беха взети нито волове, нито коли. После с голям зор събрахме инвентара. Лека полека се увеличи машинният парк. Дойдоха комбайните и разни машини. Днес нашият кооператив прави чудеса с добива на всички култури. Даже и фъстъци произвеждаме. Наще ферми са на челно място в окръга."


Бай Иван Чунов отдавна вече не е между живите, но споменът, звукът, запечатил неговия глас достигна до вас. Историята винаги носи поука по един или друг начин. Повярвайте ми, въпросната касета крие още интересни записи и вие, уважаеми слушатели, ще ги чуете от ефира на Радио ВИДИН, а по подробната история на касетата и нейното намиране очаквайте в предаването "Неделник". И помнете, че миналото е душата на бъдещето.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40