Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит първи учебен ден!

Снимка: Цветомир Цветанов


Отново е време за училище, а първият учебен ден е съпроводен с много вълнения и емоции. Усмихнати детски лица и глъч изпълниха дворовете на училищата.
В "Посоките на делника" проследихме всичко, което се случи в сутрешните часове в училищата от Северозападна България.

"142-ма ученика прекрачиха прага на Основно училище "Отец Паисий". Те ще бъдат разпределени в осем паралелки и четири занимални. Миналата година завършилите училището деца са 168. Първокласниците в училището през новата учебна година са девет"- предаде Пламен Коцев.

За 105-ти път тържествено отбелязаха новата учебна година в СОУ "Любен Каравелов". Над 600 са учениците в училището, първолаците са 78. Има създадена и подготвителна група. Настроението на децата, родителите и учителите проследи Анжела Каменова.

СнимкаСтарт на 53-та учебната година бе даден в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". За първия учебен час там влязоха 540 ученици, новите записани за първа година тук са около 100. Младежите са разпределени в три паралеки осми клас и една в девети клас. Осмокласниците са избрали специалностите "Икономика и мениджмънт", "Организациа на туризма", "Компютърна техника и технологии". Десетокласниците са избрали "Организация на хотелиерството". На тържеството в професионалното училище бе Йорданка Петрова.   

660 са децата, които ще учат в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Записани са в 31 паралелки от първи до седми клас. С 18 по-малко са учениците, в сравнение с миналата учебна година. Те са избрали да учат в друго училище. 90 са  първокласниците- предаде от училищния двор Стефка Павлова.

СнимкаТържеството в най-старата гимназия във Видин, СОУ "Цар Симеон Велики" проследи Цветомир Цветанов. "Преди 165 години е поставено началото на училищната дейност във Видин, а правоприемник става "Цар Симеон Велики", което е образувано като гимназия през 1882 година. 133 години от създаването му, над 90 първокласници и общо над 1000 ученици отново прекрачиха училищния праг." 

В класните стаи в област Монтана влязоха 14 366 ученици, от тях 1178 първолаци. Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Монтана Трайка Трайкова поздрави всички ученици, родители и учители на територията на област Монтана:

"Пожелавам ви вълнуваща, интересна и успешна учебна година! Година, през която да преоткриете света около вас! Година, през която с търпение и воля да развивате талантите си! Вярвайте в силата на знанието, защото то променя съвременния свят! Вярвайте в себе си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили за реализиране на всяка мечта! Пожелавам на всички благополучие, вяра и търпение през идващите дни. На добър час!"


Ние от Радио Видин приветствахме в нашия ефир една жена, която по принцип е в пенсия, но продължава да работи с децата с много любов - Стефка Костова, начален учител. Пенсионираната учителка с радост си припомни времето, когато за първи път прекрачва прага на "зеленото" училище, днес СОУ "Цар Симеон Велики".

"Назначиха ме за учителка на 14 септември 1967 година, там се и пенсионирах през 2012 година. За всичките тези години имах много ученици, не им знам точната бройка, броя само годините и докато мога да съм полезна, дотогава ще правя това, което смятам че го умея най-добре. Никога няма да забравя моите ученици, както тези от първия ми випуск, така и от последния- винаги ще ги обичам. Щастлива съм, че общувам точно с малки деца, които са истински, които не умеят да лъжат. Пожелавам на всички да обичат децата, в това се крие разковничето.", каза Стефка Костова.   

Много се надяваме навсякъде училищата да се изпълнят с радостни и щастливи детски усмихнати лица. Пожелаваме на добър час на първокласниците, на малките и големите ученици, и на учителите!

Целия репортаж за старта на първия учебен ден чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06