Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: България е готова да се справи със засилен бежански поток

Трябва да сме готови за всичко, подчерта вицепремиерът

Снимка: БГНЕС
Ситуацията с бежанците е много динамична и непредсказуема, но България е готова за справяне и със засилен бежански поток. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Данните, които имаме, не дават основание за толкова висока степен за тревога. Ние трябва да сме готови за всичко. Да следим ситуацията, да имаме добра база за анализ. Да искаме равномерно разпределение на тежестта, защото за нас квотната система е отправна точка за решаването на проблема.

На нас ни е необходим превод на това какво означава външна политика в глобален свят. На нас ни е необходима глобална стратегия за сигурност и ЕС трябва да обхване всички проблеми на миграцията, заяви Кунева, която изрази надежда тези въпроси да бъдат поставени на срещата за сигурността на ЕС във Валета през ноември.

Смятам, че България е напреднала до краен предел възможностите на институциите. Смятам, че правим всичко възможно. Виждате, че при нас няма събития, които виждаме всеки ден в другите държави. Подчертавам ролята на Турция.

По думите на Кунева, Турция в момента е в състояние да се справи с бежанските потоци от Сирия. След отказа на Унгария от релокация на бежанци не е ясно дали определеният квотен принцип ще остане непроменен, но за България не е решение увеличаване на европейската помощ за мигрантите, подчерта Меглена Кунева:

Средствата, които ЕС ще даде на Турция, България не би могла да ги извади и даде. Когато сме част от ЕС, това вече променя картината. Турция има всички основания да се справи с тежестите, които в момента носи.

Просто една страна като България или Гърция, дори да има повече средства, това не решава дали може да интегрира и посрещне бежанците. За мен единна и задължителна политика е по-сигурният избор преди всичко за нашата страна.

От началото на годината 400 000 имигранти са подали молба за убежище в 28-те страни на ЕС. Около 2748 души са загинали през 2015, опитвайки се да прекосят Средиземно море, съобщи още Меглена Кунева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

1700 бежанци в Турция са решили да преминат през границата към България

1700 души са бежанците в Турция, които са твърдо решени да преминат през границата към България, като главната им цел е Германия. Това каза в предаването "Преди всички"на "Хоризонт" главният редактор на българското издание на вестник "Заман България"..

публикувано на 17.09.15 в 09:51