Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Билстрьом: Бежанците трябва да бъдат интегрирани в обществата от ЕС

Кунева: Дъблинският регламент трябва да бъде променен

Снимка: БГНЕС

В подкрепа на квотния принцип за разпределение на бежанците и за запазване на шенгенското пространство се обяви вицепремиерът Меглена Кунева на дискусия за бежанската криза в Европа.

В един глобализиран свят страданието също се глобализира бързо. Следователно реакциите на глобалните предизвикателства не могат да бъдат решавани с инструментите, достъпни на националните държави. Затова на нас ни е необходима повече солидарност отвсякога.

Смятаме, че Дъблинският регламент трябва да бъде променен съобразно новите предизвикателства. Това е така, защото бежанците влизат в ЕС през няколко страни - членки – Италия, Гърция, Малта, България - по чисто географски причини. Тази асиметричност доведе до струпване на големи маси хора в страни с уязвими икономики и липса на традиции в интеграцията. Квотният принцип е по-справедлив, защото взема предвид много фактори, освен чисто географския  - БВП, безработица, интеграционен капацитет.

За да работи квотният принцип, всички страни трябва да разпознаят отговорността си, допълни Кунева.

България не бива да се успокоява от това, че като че ли остава по-встрани от основното русло на бежанската река, защото това може да се промени, когато в Европа бъдат затегнати мерките за пресичане на бежанския трафик.

Тобиас Билстрьом, заместник-председател на парламента на Швеция и дългогодишен министър по миграцията и убежището, коментира: 

Необходимо е ново европейско лидерско поведение и тези хора да бъдат интегрирани в нашите общества. ЕС трябва да има много по-активна външна политика, за да знаем пътищата, по които се придвижват бежанците, идващи от Северна Африка и Близкия изток.

ЕС трябва да работи в по-тясно сътрудничество с Турция, САЩ , Иран и Саудитска Арабия. Необходима е обща стратегия за справяне с общите предизвикателства, убеден е дипломатът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!