Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински младежи ще преминат екологично обучение

Снимка: Сдружение Активно общество

Нова екоинициатива обединява видинските библиотекари и младежко сдружение. Всички заедно ще се обучават в областта на екологията и ще помагат на младежите от видинските училища да повишат своята екологична култура. Ще се разходим, заедно с екскурзовод из пещерата Магура. Конкретни и съвсем постижими мерки предлага гражданско сдружение, които имат за цел да привлекат повече туристи към пещерата и Рабишкото езеро. И още- какво предлага природозащитна организация да се направи, за да се запази местността "Локвите" във Врачанския Балкан. За всичко това  говорим днес в "Еко Свят".

Младежкото сдружение "Активно общество" и видинската библиотека "Михалаки Георгиев" започнаха съвместна работа обща екоинициатива под мотото "Да пазя природата е моят подарък към обществото и бъдещето ми".

"Стигнахме до извода, че младежите в нашия град имат нужда от насърчаване към дейности за опазване на околната среда. Избрахме да бъде насърчено екологичното образование на младежите чрез обучение с иновативни методи. Тази инициатива е насочена и към това да докажем, че библиотеките могат да бъдат обществено ангажиращи центрове", каза директорът на видинската библиотека Десислава Иванова.

СнимкаОт днес започва обучението на 3 библиотекари и 17 младежи в основните екологични проблеми в нашия регион и начините за справяне с тях. Те от своя страна след това ще проведат подобни образователни среща с други млади хора от училищата, като идеята е да се повиши информираността за екологичен начин на живот. Предстои да започне събиране на употребявана хартия в институциите, а след предаването й с парите да се закупят и засадят дръвчета. Всичко това ще се случи до края на октомври.

"Заложили сме едни много сериозни резултати, които искаме да постигнем. Искаме младите хора да осъзнаят как могат да помогнат за подобряване на екологичното състояние на градската среда", обясни Радослав Георгиев, ръководител на младежкото сдружение.

Пещерата Магура е една от най-посещаваните забележителности във Видинския край. Да разгледат галериите, пещерните образувания и праисторическите рисунки идват туристи от страната и целия свят. Не всички обаче ползват екскурзовод, а така може да се изпусне нещо интересно, което си заслужава да се види и да се снима. С какво е интересна пещерата чуйте от екскурзовода Емилян Михайлов. С него разговаря Стефка Павлова.

Снимка"Пещерата е една от най- старите в България. Образувала се е преди около 15 милиона години. От туристите се изминава около километър и половина. В първата зала са открити доста останки на животни, също и на хора. Тя е на практика и най- голямата зала, тя е висока около 30 метра. След това се ходи до най- високият сталактон в България. Той е висок около 20 метра и е широк около 6 метра. Има и концертна зала. Минава се и покрай най- големият сталагмит- височината му е около 11 метра и е широк около 6 метра. Минава се и покрай малки сталагмити, които ги наричат "Изгубеният град", защото са скупчени на едно място- то е доста високо- на една тераска и наподобява малък град. В пещерата е имало и санаториум. Той е работил само една година и е било нещо като експеримент. Казват, че резултатите са били доста добри, но са го затворили. Незнайно защо. След това се отива към изхода. Оттам може да се види Решишкото езеро."

В залата с рисунките се влиза след допълнително заплащане. В една от залите на пещерата има и слънчев календар- около него има 2 кръга и се предполага, че чрез тях са изобразявани фазите на Луната. Има и още една рисунка в пещерата. От изобразената на нея сцена на пръв поглед изглежда, че хората обработват земята, въпреки че, според специалистите, не са знаели как да го правят.

СнимкаНа изхода на пещерата Магура е Рабишкото езеро. През лятото е предпичитано място за почивка и риболов от хората от съседните села. Рабишкото езеро е най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Разположено е в североизточното подножие на Рабишката могила, между селата Рабиша и Толовица. На места дълбочината е до 15-25 м. Хора, които са родени в Рабиша, но живеят в София направиха сдружение за развитие на туризма в селото на база природните дадености. То се казва Гражданско сдружение "Магура" и е създадено през 2009 година. В него членуват и местни жители като Анка Йорданова, екскурзовод в пещерата Магура с над 30-годишен стаж. С нея си говорим за това отговаря ли туристическият продукт на очакванията на туристите?

"Бъдещето на селото е туризъм. С тези дадености жалко е да не се използва това. Много неща трябва да се направят. Трябва да има места за преспиване. Освен това няма достатъчно табели. Ето например на разклона от Белоградчик хората се отклоняват и тръгват през Раяновци, а в същото време на табелата пише Димово. GPS подвежда хората, защото показва най-прекия път, който щеше да бъде и е правен донякъде, за селото, но стига на края на гората в едни окопи. Трябва да се направят и по-добри тоалетни. Нямаме никаква връзка в гарата от Димово. Дори и да иска някой да дойде с влак или автобус, селото няма връзка. Друга идея е местните жители да изработват и предлагат сувенири, също местни продукти да предлагат. Заедно с влакчето, което превозва туристите, може да се ползват и файтони. Хората искат нещо атрактивно. Могат да се организират концерти в пещерата, фестивали."

Местните хора искат и намерените предмети от разкопките да бъдат показани в музей. Да бъде почистена и пътеката към Рабишкото езеро, която започва от изхода на пещерата. По нея за 10 минути може да се слезе до езерото. Освен това искат и да се назначат хора, които да поддържат района.

СнимкаТрима врачански фермери са се включили в т. нар. схеми за плащания за екосистемни услуги - ПЕС схемата за "Опазване на водните екосистеми в местността Локвите" в природния парк "Врачански балкан". Животновъдите веднъж годишно даряват средства, а размерът на вноските се определя на доброволен принцип. Парите отиват за извършване на консервационни дейности в местността и опазване на ценните видове растения в природното местообитание. Там има и естествени еутрофни езера, от които пият вода местните стада овце и кози. През района преминава голям туристопоток. Има множество замърсявания с различни битови отпадъци. Като цяло според природозащитниците от организацията Световен фонд за дивата природа /WWF/, районът на "Локвите" е в лошо състояние. Предложението е да се обособи буферна зона около голямото езеро, за да се ограничи натоварването с биогени в резултат на нитрофикация в съседните терени, а двете малки езера да не се заграждат, за да могат да се ползват за водопой на пасищните животни.

"Трябва да се направи ограда, за да нямат достъп животните да пият вода от голямото езеро. Да се направи и една буферна зона в радиус 15 метра, за да няма прииждане на оборски тор при обилни валежи", каза пред Ани Цекова Лора Жебрил, експерт проекти към природозащитната организация WWF.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40