Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията отново на прицел

| обновено на 18.09.15 в 13:35
Снимка: БГНЕС

Ако между първо и второ четене на промените в Конституцията бъдат променени квотите във Висшия съдебен съвет, Реформаторският блок ще напусне управляващата коалиция. Това каза в кулоарите на парламента Радан Кънев:

Това ще е денят, в който аз лично повече с мнозинството в този парламент няма да имам нищо общо. Естествено това може да се отнася и за партията ми, и за коалицията Реформаторски блок, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии. Винаги съм имал ултимативен тон, когато става дума за тези изключително тежки преговори. Ние постигнахме наистина един забележителен компромис в края на лятната сесия, този компромис включва всички възможни отстъпки, които Реформаторският блок може да направи. Ние направихме повече отстъпки, отколкото са приемливи за нашите привърженици в името на един много солиден краен резултат. Ако този краен резултат бъде поставен под съмнение, категорично няма място за никакви отстъпки. Смятам, че тези преговори зададоха формата на промени в Конституцията, към който ние ще се придържаме. Искрено се надявам и честно казано няма основание да мисля, че другите колеги, които са се подписали, няма да се придържат. Така че - нека да стоим на оптимистична вълна.

Нека да обединим усилията си и да не се правим на важни, като правим популистки и публични изказвания, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.:

Защото утре, когато не мине Конституцията, тогава всичко ще бъде приписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев.

Той каза още, че докато не излезе решение на Венецианската комисия по въпросите за разпределението на квотите във ВСС, няма да има коментар за техните промени:

В момента искаме да знаем какво е становището на Венецианската комисия. Знаете, че официално още нямаме резултат. Убедени сме, че между първо и второ гласуване ще има позиция на Венецианската комисия и ние ще се постараем да се съобразим с всички тези препоръки, които се дават и от тях. Оставете ни да поработим малко по-спокойно. Може би приповдигнат от това, че предстоят местни избори, всеки може би ще иска да направи някакви закачки или да постави някакви ултиматуми, които смятам, че са недопустими в условията и в тона на поведение, който демонстрира ГЕРБ, както и това, което искаме да бъде в целия 43-ти парламент.

Междувременно Кирил Цочев заяви, че АБВ ще реши дали да подкрепи конституционните промени на първо четене в следващите дни и ще обяви решението си в сряда - 23 септември, денят, в който ще се обсъждат промените в основния закон:

Аз съм гласувал първия път, бил съм вносител и до Конституционния съд, ще реша в сряда как ще гласувам.

Вчера председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов каза, че те имат решение да не подкрепят измененията на първо четене в Конституцията.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!