Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минка Сурдулова - Синята фея на моето детство

В продължение на 20 години Минка Сурдулова всяко лято подготвя с децата на видинското село Ново село спектаклите "На гости при баба"

13
Снимка: Светла Бондова


Днешното издание на "Калейдоскоп", първо за новия му формат- два часа в събота, от 16 до 18 часа, започваме така:

Събота, късен следобед. Най-обичаното от всички време! Защото е ден неработен, а след него идва и втори... Днешната история от нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота разказваме заедно с Минка Сурдулова, седнали в малка видинска сладкарничка, край съботния автомобилен поток. Край нас отгърмява шумът на големия град, а ние сме се приютили в спомените на децата от видинското село Ново село от последните 20 лета. Ваканции, през които Минка Сурдулова работи с малчуганите, които искат да се изправят пред публика и да споделят наученото в заниманията "На гости при баба". Мене лъжа, тебе истина- тя е Вълшебната фея. Защото е подарила на много от тях по едно синьо мънисто от своите вълшебства.

"Любовта към родното място се отглежда, пази и предава. За да стигне до децата, тя живее в душите на родителите и през кръвта минава в следващото поколение", казва Минка Сурдулова.

На гости при баба в Ново селоСинята фея на моето детство в продължение на 20 години всяко лято подготвя с децата на видинското село Ново село спектаклите "На гости при баба". И всяко лято започва всичко отначало, защото идват нови малчугани, които искат да почувстват магията на сцената. Нека на пръсти да влезем зад кулисите на новоселското читалище "Земеделец" по време на репетиция. Тихо! Начало!

Синята фея лято след лято, година след година, дарява вълшебства на много деца, които са пораснали в Ново село. Деца, които са учили и учат в училище "Свети Свети Кирил и Методий"; деца, които идват през лятото да гостуват на баба и дядо; деца, които съдбата е довела в селото по трудния път на социалните институции. Нейната работа с децата отдавна е фактор в живота на селото. Спектаклите отдавна са се превърнали в модел за създаване на връзки между децата, модел за съхраняване на паметта за уникалния говор на селото, за уникалните му носии, обичаи и празници. Модел, който си заслужава да бъде изведен от едномесечното му битие само през лятото и да стане ежедневие за хората, които се грижат за доброто емоционално, физическо и духовно здраве на новоселските деца целогодишно. Пионер в тази инициатива отново е читалището.

Част от екипа, основни помощници в шоуто На гости при бабаЗа началото на историята на детското шоу "На гости при баба" и за новите инициативи, които ще го надградят 20 години по-късно, разказват Любка Ангелова, секретар на читалище "Земеделец" и Иван Базов, от "Активно общество".

"Проектът е породен от необходимостта от социално включване в обществото на децата и младежите в риск от Ново село. Децата и младежите, отглеждани в институции или от своите баби и дядовци в най-бедния регион в страната и ЕС изпитват сериозни затруднения при адаптирането си в обществото след навършване на пълнолетие. Най-често тези хора попадат в изолация и нямат достатъчни умения и компетенции, за да заемат достойно място в обществото, да се реализират професионално, да продължат своето образование. Целта е  да се създаде подкрепяща и формираща среда за развитие на способностите, заложбите и таланта на деца и младежи от местната общност и пълноценната им образователна и социална интеграция, чрез методите на неформалното образование и стимулиране на активно взаимодействие между деца и младежи, училище, местната общност, институции и власти. В групите ще се включат около 50 деца и младежи, част от тях от уязвими групи. Очакваме да постигнем повишаване на активността и ангажираността на децата и младежите, подготовка на младежите лишени от родителски грижи за живота извън институциите, чрез придобит набор от знания и умения в областта на компютърните науки, професионалното ориентиране и информираност за възможностите за обучение и заетост. Чрез проекта ще се подобрят взаимоотношенията между децата и младежите, възрастни родители, училище, институции, местна власт и ще се създаде устойчив механизъм за социална интеграция на деца и младежи в риск. Основните дейности ще позволят включването на различни по възраст, интереси и социален опит целеви групи. В процеса на работа ще се положи началото на  основни контакти и набор от нови умения, които ще помогнат за социализацията на децата. Културният обмен ще доведе до ново качество на живот, ще спомогне за разрушаване условните и реални пречки и бариери за общуване и добросъседство. Ще бъдат формирани следните групи: Група по народни танци, в която ще се изучат автентични хорà и ще ги представят на 7 местни празници; Група по рисуване, в която ще се изучават техники на рисуване върху хартия, камък, дърво и др. материали; Театрална група, в която ще се изучават рецитация и актьорски умения. Децата ще се изявяват в отбелязването на годишнини и чествания, празници и в традиционното Детско шоу през лятото; Компютърна група, в която с децата ще се работи за повишаване на информационните им и комуникационните им умения, за изработване на презентации, компютърна графика."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40