Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев и Даниел Митов участват в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН

| обновено на 28.09.15 в 11:04
Снимка: БГНЕС

В централата на ООН, в рамките на 70-ата сесия на Общото събрание на организацията, днес започва общополитическа дискусия, която тази година обещава да бъде най-наситената за цялото време на съществуване на световната организация, съобщава ТАСС.

Във форума, който ще продължи до 3-ти октомври, се очаква да вземат участие 144 държавни и правителствени ръководители, както и 46 министри на външните работи на страните-членки на ООН, акредитирани са и 3 хиляди журналисти.

България е представена от президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов.

По време на срещата в Ню Йорк държавният ни глава се срещна и разговаря с турския премиер Ахмет Давутоглу. ЕС и Турция са част от решението на бежанската криза, коментираха двамата лидери.

Давутоглу е уверил Плевнелиев, че сътрудничеството с българските власти по този въпрос ще бъде задълбочено:

Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускане на нелегални имигранти на територията на страната ни, подчерта Росен Плевнелиев. Той посочи, че двете държави съвместно разработват специални механизми за контрол и охрана на българско-турската граница.

По-късно днес президентът Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обама и Путин се срещат за първи път от две години, за да обсъдят конфликта в Сирия

Срещата между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин е един от акцентите в днешната програма от Общото събрание на ООН. Двамата лидери ще обсъдят на четири очи конфликта в Сирия и ролята на Русия в Близкия изток...

обновено на 28.09.15 в 07:42

Рохани: Режимът в Сирия трябва да остане, за да се бори срещу "Ислямска държава"

Сирийският режим трябва да остане, за да се бори с джихадистите от "Ислямска държава", макар че после той ще се нуждае от политически реформи, заяви иранският президент Хасан Рохани , цитиран от Франс прес. Ако извадим сирийския режим от..

публикувано на 28.09.15 в 07:46