Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Великите сили виждат по различен начин бъдещето на Сирия и региона

Проф. Владимир Чуков
Снимка: БГНЕС

Среща между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин е един от акцентите в днешната програма от Общото събрание на ООН. Двамата лидери ще обсъдят на четири очи конфликта в Сирия и ролята на Русия в Близкия изток.
 

Трябва да бъдат положени максимални усилия да се търси пробив по темата за конфликта в Сирия и "Ислямска държава", коментира в предаването "Преди всички" арабистът проф. Владимир Чуков:

Целта е една – унищожаване на най-опасната в момента терористична групировка, каквато е "Ислямска държава". Проблемът е, че двете коалиции имат различно виждане за след това – как ще се развива регионът, как ще се развива Сирия. Това са нещата, които затормозяват подобен тип сътрудничество. Консенсусно е мнението на експертите, че трябва да се положат максимални усилия, за да има синхрон.

Според проф. Чуков великите сили виждат по различен начин бъдещето на Сирия и региона:

По различен начин са структурирали своята визия за това как трябва да се изработи политическата формула, която да успокои региона и света и да се приключи с този невероятен бежански поток.

От значение са и няколко регионални фактора, чиито интереси се преплитат в конфликта в Сирия – Турция, Катар и Саудитска Арабия, посочи арабистът.

Разговора с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!