Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини от Северозапада получиха антинагради в Деня на правото да знам

28 септември се отбелязва като Международен ден на правото да знам. Идеята е с различни събития да се напомни, че това право е основополагаща демократична ценност, да се популяризира свободата на информация и да се подобрят стандартите за достъп. У нас този ден се отбелязва от Програма Достъп до Информация (ПДИ) с годишни награди за принос в областта на свободата на информация от 2003 г. Отличията са в шест категории- четири положителни награди "Златен ключ" и две антинагради- "Златен катинар" и "Вързан ключ". Целта е: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година номинациите за наградите бяха 37. Номинираните и наградените можете да видите на интернет страницата- http://www.righttoknowday.net/

Антинаградата "Срамота" получиха 30 "мълчаливи" общини- за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари - 23 март 2015. На интернет страниците на тези общини липсва секция "Достъп до Информация", информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети  и вътрешни правила за достъп до информация. Номинацията е напомняне към местните администрации за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите избори. Сред тези общини са и няколко от Северозапада- Бойница, Борован, Лом, Макреш, Чипровци, Якимово.

Достъпът до обществена информация в общините от област Видин все още не е на необходимото ниво, отчитат от ПДИ. През 2014 година 9 от общо 11-те видински местни управи заемаха последните места в страната по показателя "Достъп до информация", а Община Ружинци бе на последното 264-о място, защото дори нямаше интернет страница.

Към днешна дата се забелязва известен прогрес. Община Ружинци вече поддържа собствен сайт, в който редовно се публикуват решенията на Общинския съвет, отчети, обществени поръчки, актуална информация, дори е посочен служител, определен да отговаря пряко за предоставянето на обществена информация (това е отразено и в Рейтинга на активната прозрачност, където Община Ружинци се изкачва с няколко места). Бележка са си взели и останалите общински администрации от област Видин, които миналата година бяха в ТОП 50 за липса на прозрачност и достъп до обществена информация. Прегледни сайтове с актуална обществена информация и начините за получаването й вече поддържат общините Макреш (261 място през 2014, 249 през 2015 г.), Брегово (259/252 място), Чупрене (с най-лоши показатели от всички общини в Северозапада- 260-о място от 264 общини), Грамада (значителен прогрес - от 246 място през 2014 до 171-во през 2015 г.), Бойница (245/232), Димово (213/199), Ново село (234/202).

Според рейтинга за прозрачност, Община Видин в момента заема 184-то място от общините в страната, предпоследно място от всичките 28 областни градове (за сравнение- Община Враца е на 38-о място, а Монтана- на 124-о място). Проучването се прави на база десетки показатели, на които трябва да отговарят администрациите относно тяхната прозрачност.

За целта на проучването ПДИ е подала заявления за достъп до информация до всички институции във Видин, като на близо 50% от заявленията не е отговорено въобще или е отговорено по-късно от нормативно определения срок- 14 дни. В първата десетка от всички институции е Община Козлодуй. Лидер е Министерството на отбраната, следвано от Общините Стражица и Добрич.

Повече по темата и за състоянието на достъпа до информация във Видинско можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40