Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Договорени са американски инвестиции в България

Снимка: БГНЕС

България има голям икономически потенциал, който трябва да бъде развит. Договорени са американски инвестиции в страната ни. В близко бъдеще американска компания ще отвори офис в България с над 100 програмисти.

Това каза за "Хоризонт“ президентът Росен Плевнелиев след среща с лидери на големи американски компании. Той обясни, че страната ни печели много със своята мирна политика, толерантност, дисциплина и спазване на правилата за справяне с миграционната криза:

България има сериозен икономически потенциал. Ние сме най-напредналата държава в софтуерната индустрия и сме единствената европейска държава, която е в 10-те най-търсени аутсорсинг дестинации. Американска компания пое ангажимент да удвои броя на програмистите в Пловдив от 500 на 1000 човека.

Фармацевтична компания заяви, че има интерес от разширяване на операциите в България и дори закупуване на българска фармацевтична компания.

Росен Плевнлиев беше категоричен, че страната ни е конкурентоспособна по отношение на информационните и комуникационните технологии, софтуерната индустрия, аутсорсинга и производство на автомобилни части.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!