Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се справя много добре с глобалните предизвикателства

МВР е способно да предотврати купуването на гласове на местните избори

| обновено на 01.10.15 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Румяна Бъчварова увери, че МВР е готово да се противопостави на купуването на гласове в предстоящите избори. В Ню Йорк, където тя е част от българската делегация на 70-ото Общо събрание на ООН, Бъчварова говори за предизвикателствата, пред които е изправена страната ни и готовността ѝ да се справи с тях. За "Хоризонт" вицепремиерът даде да се разбере, че специалният щаб, който следи за купуването на гласове, е способен да прекрати порочната практика по време на избори:
 

Най-важното е, че ние имаме достатъчно опит и практика в разкриване на такъв род нарушаване на политическите права на гражданите. И може би най-същественото в момента е, че имаме много ясната воля и намерение да реагираме при всеки един такъв случай.

Бъчварова коментира и срещите си в Ню Йорк, които са поставили предизвикателствата пред страната ни в глобален аспект. Тя каза, че проблемите нямат национален корен, въпреки че имат национални проявления. За нея търсенето на решения може да бъде само в глобален формат и чрез сътрудничеството между държавите. Вицепремиерът оцени като много добро справянето на България с глобалните предизвикателства:

В момента страната ни се справя много добре и това се вижда както в Европа, така и от хората, които планират или идват към Европа. Ние в последните месеци успяваме така да организираме работата по нашата граница, че да сведем до минимум изненадите от нелегалната миграция.

Според министъра на вътрешните работи каналджийството е най-големият катализатор на миграционните процеси:

Действат интернационални мрежи, които подпомагат миграционните потоци. В министерството има група, която специално с това се занимава. В нея са включени прокурори, ДАНС, представители на дирекции в МВР. Доста сме напреднали в тази посока, идентифицирайки организаторите на такива мрежи. Самата организация се извършва от хора, които не са от национален произход. Проблемът не може да бъде решен без съвместна работа с Европол.

По въпроса за уязвимите малцинствени групи, атакувани от екстремни националистически послания и така ставащи податливи на радикална пропаганда, вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че в България има толерантност, а пътят към предотвратяване на радикализацията минава през интеграцията.

Интервюто на Младен Петков с Румяна Бъчварова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!