Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На детето и възрастния човек най-приляга усмивката"

10
Анка Асенова, Веселин Габерски и Яна Маринова от Пенсионерски клуб "Белият Дунав", Видин
Снимка: Светлана Стоенелова
Хората от пенсионерски клуб "Белия Дунав" във Видин от дълго време се подготвяха за днешния Международен ден на възрастните хора. Защото по време на всеки празник те искрено и от сърце се забавляват.

"На детето и възрастния човек, най-приляга усмивката" - казва Яна Маринова, наш колега и член на клуба.

"Белият Дунав" е създаден преди 10 години от педагога и общественик Петко Кичашки, след това негов председател става Мончо Тодоров. В момента на председателското  място е Веселин Габерски, който и до момента ръководи успешно клуба.

"Когато станах председател в клуба, членуваха 6 човека, сега сме 98 на брой. Обновихме обстановката, много сме щастливи от факта, че успяхме да разширим помещението, в което се събираме, усвоихме  и съседната стая и сега можем по-спокойно да се събираме, и да посрещаме гости."
А гости не липсват- за трета поредна година се проведе среща под наслов "Среща край стария замък". В нея се включиха 44 клуба от страната,  с туристи- ветерани, а  пенсионерите от  "Белият Дунав" бяха домакини:

"Пристигнаха около 200 души, с 4 автобуса ходихме до Турну Северин, Железните врати, прекосихме Дунава, отидохме в Кладово, Неготин…" -
похвали се Веселин Габерски, който от 1964 година е член на Туристическото дружество. Това лято за него идва и заслуженото признание- най-голямото отличие за туриста - златен медал "Алеко". Веско, както го наричат всички,  е един от малкото български пенсионери, които се радват на не лоша пенсия за България, която обаче в сравнение с тази на другите европейски пенсионери, изглежда малка…

Разговаряме и с Анка Асенова, която е била детска учителка:

"В клуба съм още от учредяването му. Средната възраст е около 70 години. Всички сме на едно ниво, независимо дали си лекар или шофьор, всички имаме еднакви проблеми, деца, внуци, правнуци. Това, което ме кара да идвам на нашите срещи е, че плуваме тук в свои води, игнорираме самотата, а като пуснат Дунавското хоро, няма как да не станем и да заиграем, забравяме годините си. Искам да бъдем като онези пенсионери, които гледаме цяло лято в градината, пристигащи с огромните кораби, те са заможни, те са в бели дрехи, могат да си го позволят… Но съм свикнала да бъда по-скромна в изискванията си. Аз вземам 200 лева пенсия, 100 от тях давам за лекарства."

Яна Маринова разказа емоционално:
 
"Тук не се събираме за "иху-аху", както битува мнение. Тук сме сериозни хора и имаме разнообразна културна и празнична дейност- празници от календара, но и такива, които сами си създаваме, а те са най-стойностни-  Деня на усмивката, Ден на дядото, Кулинарният празник "От синията на баба", където показахме уменията си, а 50% от участниците бяха мъже. Имаме литературна формация, на името на поетесата от Видин- Искра Димитрова. Ние толерираме и представяме млади таланти от нашия край. И най-важното е воденето ни на дневник, в който описваме всичко, което правим- за поколенията. Искам да кажа на хората, които са на възраст- не пропилявайте тази заслужена почивка, в която сте- елате в клуба на раздумка, тук ще срещнете разбиране и приятелско рамо!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40