Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашад Хюсеин: Наемните бойци рядко се саморадикализират, винаги има някой, който им въздейства

Снимка: архив

Радикализмът е глобално предизвикателство, от което страната ни не е имунизирана. По-рано тази седмица по време на 70-тото Общо събрание на ООН проблемът беше разискван и от българската делегация.  Въпреки че политиците ни настояха, че България е толерантна държава, нередките случаи на крайно националистически изказвания и враждебни послания спрямо малцинствата бавно подклаждат един огън. Екстремното говорене рано или късно може да създаде среда, подходяща за отглеждане на терористи.

Обикновено терористите живеят на гърба на политическото недоволство, особено ако се има предвид говоренето им за това, че Западът е отговорен за страданието на мюсюлманите по целия свят. В същото време те експлоатират и други недоволства като дискриминация, отчуждаване, репресия, ограничаване на свободата на словото и свободата на религията, нарушаване на човешките права, ограничаването на изразяването на политически възгледи и липса на икономически възможности, каза Рашад Хюсеин, специален пратеник за контратерористична комуникация към държавния департамент на САЩ. В международния пресцентър на Ню Йорк той посочи, че лишените от равенство и систематично дискриминираните в търсене на правда могат да станат лесна плячка на "Ислямска държава“:

Наемните бойци рядко се саморадикализират, винаги има някой, който им въздейства.

Има разработена контрастратегия, чиято цел е да се насърчат автентични гласове на дезертьори в онлайн пространството- едно от предпочитаните места за набиране на бойци.

На първо място ние разпространяваме на по-широка публика историите на бивши бойци на "Ислямска държава" и дезертьори, на второ място – показваме лошите условия за живот в лагерите на ИДИЛ, трето – залагаме на представата на съпротивата, която ИДИЛ срещат на бойното поле и загубите, които предотвратяват. Четвърто – подчертаваме варварските действия на ИДИЛ особено срещу мюсюлманите, които са предимно техните жертви. И пето- разпространяваме в по-голям мащаб изказване на достоверни гласове в мюсюлманската общност, каза още Рашад Хюсеин.

ИДИЛ вече са притеснени, виждаме го в тяхната реакция, те публикуваха послания в Туитър, с които проклинат дезертьорите и ги наричат лъжци, това е признак, че са разтревожени от направеното послание.

Целия материал чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!