Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще промени новият закон за образованието?

Румяна Петрова, директор на ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин
Снимка: Светлана Стоенелова
Парламентът прие на второ четене новия Закон за предучилищното и училищното образование. Той въвежда няколко нови положения в образователната система, които ще влизат в сила през идните години. По този повод потърсихме мнението Румяна Петрова, директор на едно от големите видински училища- ПМГ "Екзарх Антим I".

С нея разговаряме за ползите, които носи този закон конкретно за природо-математическите гимназии на територията на страната:

"Едно от нещата, което беше взето като решение, много ни зарадва- единствено природа-математическите гимназии да могат да приемат ученици след 4-ти клас. Адмирации за това решение, защото развиването на математическия талант става от рано. Много ни търсят родители на третокласници т.е. много ми се иска да вярвам, че ние възраждаме онази стара математическа школа, която имахме на времето във Видин от 1 до 11 клас"
- каза Петрова.

На въпроса, какво е мнението й за държавна субсидия за частни детски градини и училища, една доста оспорвана и обсъждана тема от новия закон, тя отговори така
:

"Лично аз съм на мнението, което изказаха и моите колеги- не приемам тези средства да се предоставят на частните училища, тъй като, колкото и неприятно да го кажем, има известно разделение на децата. Децата, чиито родители имат по-големи възможности, могат да избират къде да учат, в училища, където примерно една такса е 3000 - 4000 лв. на семестър, и защо на тези училища да им се дават още пари. Въпреки, че законът вече е приет, тази сума, с която разполагаха, можеха да я пренасочат към всички държавни и общински училища."

Ще се случи ли дългоочакваното и обещавано увеличение на учителските заплати, ще стане ли по-привлекателна професията за младите?

"Обещание има, че от 1 януари ще има увеличение на учителските заплати, но дали ще се случи… В момента един току-що дипломиран учител стартира с 530 лв. основна работна заплата. Как тази сума да направи професията привлекателна? А в същото време учениците обичат младите учители. В Холандия професията е много престижна и добре платена."


Стигнахме и до въпроса за атестацията на учителите, която ще се прави на всеки 4 години.

"Аз приемам това, както приемам и факта, че и директорите трябва да бъдат атестирани. Аз съм и за мандатността на директорите. Един директор носи много повече отговорност, отколкото са неговите правомощия! Мандатността не се прие, обаче точно заради краткостта."

Притеснително ли е това, че атестацията ще се прави от Обществените съвети към училището?

 "Аз не се притеснявам, на 100% се доверявам на квалификацията, на интелекта и културата на нашето училищно настоятелство! Единствено ме притесняват евентуално политически фигури. Мисля, че това са хора, които си дават сметка колко трудно се работи в нашата професия."

Как са решили проблема с телефоните в час?


"Ние отдавна сме го вкарали като част от нашия правилник - по време на час телефоните не са в учениците."


Депутатите разрешиха учениците да се обучават вкъщи. Как ще се получават  практическите знания, примерно по химия и астрономия? Кой ще плаща за обучението на тези деца? Парите на училищата продължават ли да зависят от броя на учениците в тях? Колко деца е нормално да има в една паралелка? Мнението и отговорите на Румяна Петрова на тези въпроси ще чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40