Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октомври ще е добър за есенниците

Във Видин вече има Областен консултативен съвет по животновъдство

Д-Р Дамян Илиев, БАБХ: Безстопанствените животни- в Хранителна банка или екарисаж

Снимка: Радио ВИДИН


Областен Консултативен съвет по животновъдство- това е новата структура във Видин. Той бе сформиран преди дни. В състава му влизат експерти и животновъди.

"Областният консултативен съвет по животновъдство във Видин ще е в помощ на Националния консултативен съвет, като основната му функция ще е да осъществява връзката на животновъдите от региона с министерство на земеделието, както и да прокарва регионалната политика в бранша  към Националния съвет и министерството на земеделието. Съветът си избра Правилник за работа, с конкретни задължения и правомощия"- каза Таня Цолова, главен експерт в Областна дирекция "Земеделие" във Видин.

Ако сте животновъди- ето хората, към които можете да отнасяте въпросите си:
Ася Петрова- зооинженер, гл.експерт в Областна Служба за съвети в земеделието- Видин;
Иван Петков- зоонженер, директор "Изкупуване" в Ел-Би "Булгарикум";
Инна Божинова- зоонженер, експерт в Изпълнителна агенция по селекция и репродукция за Видин;
д-р Александър Александров- председател на Съюза на ветеринарните лекари във Видин;
Таня Цолова- зоонженер, гл. експерт по животновъдство в ОД "Земеделие";
Петранка Никифорова- Развъдна асоциация на Черношареното говедо;
д-р Сибила Панчева- частнопрактикуващ лекар;
Николай Филипов- фермер от с.Гомотарци;
Димитър Неков- собственик на свинеферма;
Иван Матеев- предс. на пчеларското дружество във Видин;
Йордан Дотов- овцевъд от гр.Кула;
Михаил Венелинов- пчелар от гр. Грамада.

За председател на Съвета единодушно е избрана д-р Сибила Панчева. Тя ще остане на поста за 1 година, след което ще се проведе нов избор. Николай Филипов- фермер, с юридическо образование, ще представлява областта на Националния консултативен съвет по животновъдство. Секретар на Съвета е Таня Цолова. Заседанията на Областния консултативен съвет по животновъдство ще се провеждат на всеки два месеца. Те ще бъдат отворени, като всеки, който иска, може да присъства, а информация за работата на Съвета ще може да се получава на сайта на Областна дирекция "Земеделие"- Видин.

СнимкаПромените в закона за ветеринарно-медицинска дейност, конкретните задължения на животновъдите и ветеринарните лекари- това бе основната тема по която дискутираха днес животновъди и ветеринари от Видин. Гост бе изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Част от промените, които се предлагат, са продиктувани от ситуацията с редица болести по животните, които на места придобиха епидемични стойности, въвеждат се и някои изисквания на европейското законодателство. Кои са основните промени?

"Фермерите, които не спазват Държавната имунопрофилактична програма и Закона, да не получават държани помощи.  Всички животни, които са заловени да се движат без необходимите документи, но за тях може да се установи произход и да се докаже здравен статус, ще престояват под наблюдение 12 часа, след което ще бъдат предавани на Хранителна банка. Всички останали, с неясен произход и здравен статус, с паднали ушни марки, ще бъдат унищожавани в екарисаж.  
Ще увеличим изискванията към фермерите, към кметовете, към частно-практикуващите и официалните ветеринарни лекари. Ако не възстановим реда по отношение на контрола на здравето на животните, подлагаме на голяма опасност здравето на хората"
- каза д-р Дамян Илиев.

Промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание. Предвижва се Държавната имунопрофилактична програма да се прави за тригодишен период, а лицензът за превозване на животни да е 5 годишен, а не безсрочен, както досега; ще бъдат разписани текстове, които гарантират тясната връзка фермер-регистриран ветеринарен лекар и държавен ветеринарен лекар; регистрираният ветеринарен лекар ще има задължение да посещава животновъдния обект през определен период от време; стопаните ще трябва да уведомяват регистрирания лекар при всяко съмнение за заболяване на животното, ако това не се спазва, ще има завишени глоби.

"Трябва да гарантираме безопасността по цялата хранителна верига"- категоричен бе д-р Дамян Илиев. Той запозна фермерите със симптомите на болестите по животните актуални за България и тези, които се разпространяват в Гърция и Турция - Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни.

СнимкаВъв Видин бе и Лили Стоянова от отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" към МЗХ. Тя разясни основните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които касаят животновъдите. Основното е, че собствениците на животни могат да получават пасища, мери и ливади от общинския и държавен поземлен фонд без търг и конкурс, а в зависимост от броя на притежаваните от тях животни.

"Това изменение на практика отделя животновъдите от общата маса кандидати за ползватели  на такива земи и намалява конкуренцията, защото животновъдите трудно се преборват с останалите кандидати в търг"- каза Лили Стоянова. Чуйте още в звуковия файл.

Намаляват говедовъдните ферми в област Монтана, част от фермерите се преориентират към месодайно животновъдство, но няма да имат право да предлагат мляко на пазара. В края на годината изтича срокът, в който стопаните трябваше да приведат фермите си в съответствие с европейските изисквания. Каква е моментната ситуация?

"В Монтанско има 91 ферми първа категория, ферми от втора категория няма, 145 са трета категория- голяма част от тях ще преминат към месодайно животновъдство или до края на годината ще прекратят дейността си... Средно по около 30 животни се отглеждат във фермите- първа категория, най-много са те в община Монтана. През последните години се наблюдава засилен интерес към животновъдството в община Чипровци- именно там, заради близостта с границата със Сърбия, 100 % от дребните преживни животни ще бъдат изследвани за бруцелоза, дейноста е залегнала в Държавната профилактична програма"-
каза д-р Петьо Кръстев- нач. отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ- Монтана. Самият той е животновъд, фермата му е в чипровското село Превала. Като човек, който стои от двете страни на барикадата, е категоричен, че фермери, ветеринари и потребители трябва да гледат в една посока.

"Отглеждането на животни е общ процес... Фермерът има интерес животните му да са здрави, да дават добра продукция. За практикуващия ветеринарен лекар това е тест за идентичност, а за официалния лекар, който контролира, е добре, за да няма проблеми."  


Добър месец за селското стопанство обещават синоптиците: "Около 10 дни ще бъдат подходящи за есенна обработка, добро е есенно-зимното влагозапасяване- всичко това е добре е за есенниците. В края на третото десетдневие на месеца ще започне масов листопад, което налага и растително-защитни мероприятия"- каза Леночка Ангелова- директор на метеорологичната служба в Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40