Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На доброто край не може да се сложи...

Какво могат да направят един тон пластмасови капачки? За това говорим в предаването "Еко Свят" този четвъртък. Кампанията "Капачки в действие" стартира от есента на 2013 година и с общите усилия на хора от цялата страна вече са събрани 14 тона капачки. Със сумата от всеки един предаден тон се купува по един електроуред за социален дом. Читалището във врачанското село Оходен дори успя да помогне на две деца в нужда.

В предаването "Еко Свят" вече сме ви разказвали за кампанията "Капачки в действие". Преди година с парите от събраните и предадени тогава 3 тона пластмасови капачки, бяха закупени и дарени три електроуреда на три социални дома в страната. Сега, година по-късно, кампанията сериозно набира скорост и вече предстои купуването на 14-и електроуред.

Във Видин също има пунктове, в които може да се предават събраните капачки. За един от тези пунктове отговаря Пенка Николова.

Снимка:Борислав Нгуен"За кампанията разбрах от моя близка приятелка, когато организаторите търсеха дарител на пункт в град Видин. 5 минути ми трябваха да се съглася. И вече от година и два месеца пунктът в "Химик" работи. И напоследък много граждани и институции се включват. Имаме много дарители, за което се радвам. Това стана постепенно. Най-редовните ни дарители са от Областната администрация, Криминалистична лаборатория, Инспекция по труда, от заведения, хора от кварталите и селата. Имаме и малки дарители- от училищата и детски градини, те са най-малките ни герои."

Доскоро фирма е превозвала капачките доброволно до столицата, но сега няма възможност, а и капачките са станали повече. Затова се търсят дарители, които да пренасят събраното до организаторите в София. След това капачките от цялата страна отиват в Пловдив, където се рециклират. На всеки тон се получават 500 лева, които се даряват на социален дом под формата на електрически уред.

Снимка:Защитено жилище Надежда БреговоЕдиният от новите електроуреди, закупени благодарение на кампанията "Капачки в действие" е изпратен на Защитено жилище за хора с леки физически увреждания "Надежда" в град Брегово. Самите те са много активни при събирането на пластмасовите капачки, научихме от Елеонора Золина, социален работник в дома:

"Ние се радваме на готварска печка. Това беше нашето желание и от това имахме нужда. Свързах се с Пенка Николова и започнахме да събираме капачки. Имаме много събрани и предадени капачки  и продължаваме да го правим. Нашите момчета знаят, че когато помагаш на някой, това ти се връща. Впоследствие разбрахме, че и ние може да получим електроуред. Доволни сме от печката и си я ползваме ежедневно", каза Елеонора Золина и изказа благодарност на дарителите.

От другия социален дом във Видинска област, който има нов електроуред, благодарение на кампанията- преходно жилище в Ново село, отказаха интервю.

Кампанията "Капачки в действие" започна на 11 септември 2013 година. Две години по-късно има пунктове почти във всеки град на страната, а капачки се събират дори и от хора извън България. Ива Колева е от организацията "Идея в действие", тяхна е идеята за събиране и предаване на пластмасови капачки.

"Към момента сме събрали 14-ия тон. Ето, за вас е новината, защото още не сме го съобщили. Всеки център може да се свърже с нас. Ние изпращаме една анкетна карта, която трябва да попълнят. За да може да идентифицираме нуждата им и да я задоволим при един от следващите тонове.Смело мога да кажа, че за месец събираме тон. Така че всеки следващ месец може да бъде следващият център за настаняване от семеен тип. И това е най-голямото щастие, което ни донася тази кампания", разказа Ива Колева.

Освен в завода в Пловдив, капачки вече се предават и във Варна и София. Организацията постоянно търси доброволци с транспорт, които да транспортират пластмасовия материал.

За каузата активно работят и хората от Врачанска област. Читалище "Пробуда" в село Оходен е един от пунктовете, на които се носят събраните капачки в областта. За него отговаря библиотекарят Татяна Накова:

"Имахме интервю по "Хоризонт", че събираме книги, защото откриваме библиотека 2013 година. Ива Колева чула интервюто и се свърза с нас, дари ни много книги. Съответно с нея започнахме да работим и по събирането на капачки. Помогнахме на две дечица. Едното с детска церебрална парализа. Предадохме капачките и с парите му купихме проходилка. И на още едно момченце закупихме апарат, защото има проблеми с двигателно-опорната система. Сега продължаваме да събираме капачки."

В началото от читалището са поставили бутилки с лепенки и координати за контакт в заведения във Враца. Сега хората са се научили и сами се обаждат. Най-активни са децата от училищата и детските градини. Все повече стават и хората, които търсят читалището, за да предават събраното. И докато във Врачанско се знае къде има работещ пункт, то в Монтана не е така.

СнимкаМонтанската Природоматематическа гимназия "Свети Климент Охридски" също участва в кампанията "Капачки в действие". Включват се още в началото- преди две години. В момента обаче не знаят какво да правят със събраните количества, защото пунктът, на който са ги предавали, не работи, разказа ни Мимия Докова, учител по биология и ръководител на еко клуба в училището:

"Миналата година, в началото на учебната година, предадохме капачки. След това, в края на учебната година, когато търсехме да предадем следващата партида, нямаше как да се случи. Имаше пункт около Младежкия дом. Сега ги събираме в музея на училището, защото няма къде да се предадат. Той обаче ще ни трябва след седмица- две заради 100-годишнината на училището. Затова много ще ви бъдем благодарни, ако ни съдействате. Децата бяха мотивирани, до момента, в който се оказа, че няма къде да се предадат."

Потърсихме друг пункт в Монтана, който е работещ в момента. Оказа се, че такъв има в сградата на Областната администрация. От там обаче отказаха интервю. Радио ВИДИН помогна на децата от училището да се свържат с Ива Колева от фондация "Идея в действие" в София, за да могат да предадат събраните капачки. Насочихме ги и към пункта в Областната администрация на Монтана.

Всеки може да се включи в инициативата "Капачки в действие" като потърси в своя град пункт за събиране на пластмасови капачки, на сайта на "Идея в действие" или във фейсбук групата "Събери капачки- помогни на деца в нужда".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40